Letní růžový mňam! Můžete s ním okouzlit návštěvu nebo ho přinést s sebou na grilování. Svítivě růžová barva hummusu vždycky vynikne.
Chuť vařené řepy je hodně sladká, takže je potřeba hummus velmi výrazně dochutit. Proto se tady obzvlášť nebojte se česneku a kyselosti z citronu (nebo octa).
Já chuť vrstvím ještě na dvakrát a přidávám i jogurt a pálivé pesto z koriandru. Všechno dohromady dělá z obyčejné cizrny s řepou docela našláplou chuťovou bombu.
Až budete hummus mixovat a dochucovat, berte poměry z receptu jen jako začátek. Konzistence rozmixované cizrny bude vždy trochu odlišná podle výkonu mixéru. Proto vždy vylaďte podíl přidané tekutiny.
To samé platí i přidaném olivovém oleji, česneku a citronové šťávy. Opět – laďte přesně podle své chuti! A samozřejmě se nebojte pořádně dosolit.
2 červené řepy
1 plechovka cizrny
200 g jogurtu
50 ml olivového oleje
2 lžíce tahini
1 svazek koriandru
1 chilli paprička
1 citron
2 stroužky česneku
sůl, římský kmín
1 Řepu očistěte a ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka (cca 30 minut). Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na díly.
2 Do mixéru dejte řepu, scezenou cizrnu, oloupaný stroužek česneku, tahini, trochu oliváče a citronovou. Přidejte i část nálevu z cizrny a rozmixujte dohladka. Osolte, promíchejte a podle potřeby případně přidejte další nálev nebo vodu.
3 V hmoždíři nebo v mixéru rozmixujte chilli papričku, koriandr a stroužek česneku společně se zbylým oliváčem. Přidejte sůl, římský kmín a citrónovou šťávu podle chuti. Hummus rozdělte na porce, přidejte jogurt a koriandr s oliváčem.