V průběhu testování jsem si Cooking Chefa přejmenoval na Továrnu na jídlo. Umí toho totiž tolik, že už i v základní výbavě s ním zvládnete téměř cokoliv. Nejde jen o přípravu surovin, ale s přidanou indukcí i o samotné vaření. Mrkněte se, co všechno to vlastně umí!
Robota Cooking Chef jsem dostal k zapůjčení přímo od společnosti Kenwood. Testoval jsem ho průběžně asi měsíc a postupně jsem pro vás připravil i čtyři ukázkové recepty, které průběžně zveřejním. Jako první se můžete mrknout na letní nakouřené gazpacho).
A to opravdu nekecám – s touhle potvorou v kuchyni zvládnete výrobu prakticky čehokoliv v jídle. Běžné, minutkové i pomalé vaření díky indukci. Stejně tak všechny krémy a pěny, které se šlehají za tepla.
S food processorem pak všechno sekání a krájení, v mixéru mixování. Díky metlám a hnětacím hákům zase všechny myslitelné práce s těstem a surovinami pro sladké i slané pečení.
Všechno vychází z robustní základny robota, ve které je posazena mísa a kde najdete ovládací panel. Pod mísou je umístěná indukce, v rameni jsou pak výstupy pro extra příslušenství.
Na fotkách to možná není tak zřejmé, ale celý Cooking Chef působí neuvěřitelně robustně a bytelně. Všechny nástavce, háky a metly vypadají dost nezničitelně a s vyhlídkou užívání po dlouhá léta.
Bál jsem se trochu ovládání, že bude složité a budu ho muset studovat z návodu. Dva hlavní ovladače mají na starost teplotu a rychlost hnětání. Pod displejem si pak nastavíte čas a máte hotovo.
Zabudovaná indukce je pro mě asi ta nejlepší funkce. Zvládnete s ní uvařit prakticky jakékoliv jídlo, které byste jinak vařili běžně na sporáku, ať už jde o rychlou minutku nebo několik hodin tažené maso. Indukce zkrátka posouvá klasické užití robota v přípravě surovin i na samotné vaření.
Co mi ale přišlo fakt zásadní, je spojení nastavení teploty, minutky a funkce míchání. Dají se tak totiž zjednodušit jinak náročné techniky, které při klasickém provedení nejsou zrovna snadné. Jde hlavně o šlehání pěn a omáček za tepla, které mají tendenci se zdrcnout.
Tenhle stres tady úplně odpadá. Nastavíte si totiž přesnou teplotu (20 až 140 °C) a pod kontrolou máte i přesný čas i rychlost šlehání. A pak už jen skrz okýnko tepelného štítu koukáte na kouzelný výsledek.
Nikdy jsem nezažil tak pohodovou výrobu holandské omáčky nebo třeba sabayonu (na který i zveřejním recept). A platí to třeba i o risottu (recept taky bude). Jeho klasický postup sice není tak stresující, tady ale zase odpadá nutnost ručního míchání. Stačí prostě suroviny nandat do mísy, nastavit míchání a pak už jen počkat na výsledek.
Tady najdete přehled základní výbavy a rozšíření o mixér a food processor. Vyskládal jsem příslušenství pěkně na stůl a označil popisky, ať se v tom neztratíte! :)
1 Výkonný mixér, který se nasazuje na vysokootáčkový převod v základně. Má praktickou nádobu, která se snadno čistí a má i tepelnou odolnost.
2 Vařící metla je základní pomocník pro funkci vaření. Střední lopatka míchá suroviny na dně a oblé rameno zase objíždí podél obrysů mísy.
3 Klasická balonová metla. Základní nástroj pro šlehání krémů a pěn. Je fakt velká, takže to s ní jde hodně rychle. Sníh z bílků i šlehačku budete mít za chvilku.
4 "K" lopatka je skvělá převážně na hnětení kyprých těst na sladké pečení. Skvěle s ní ale vyšleháte i super nadýchanou bramborovou kaši.
5 Masivní hnětací hák na chlebová a kynutá těsta. Rohlíky, pizza, chléb – nic není problém. Základní nástroj, když je potřeba zabrat a pořádně hnětat.
6 Flexi metla je skvělý vynález! Míchá a zároveň stírá okraje mísy, takže jí nic neunikne. Používá se hlavně pro funkci vaření. V základní výbavě má dva barevně odlišené nástace pro sladké a slané vaření.
7 Malá stěrka do ruky na těsta a krémy.
8 Praktická stěrka pro práce všeho druhu.
9-12 Food processor s nerezovými sekacími noži. Skvělé rozšíření, které usnadní a hlavně ohromně zrychlí základní přípravu surovin.
13 Napařovací košík je vychytávka, která funguje díky indukci. Na dno mísy se dá voda, nad ní tenhle košík a navrch ochranný kryt proti rozstřiku (viz fotky výše), který pěkně zadrží páru. Snadné parní vaření s minutkou i regulací teploty.
14 Nástavec pro food processor.
15 Termo podložka pod horkou mísu po vaření.
16-21 Sada kotoučů pro food processor. Strouhání, krouhání, krájení na plátky i na nudličky. S tímhle jsou přípravné práce v kuchyni opravdu hračka.
Mimo základní výbavu je možné Kenwood Cooking Chef vylepšit i o další parádičky. Mini sekáček, odšťavňovač (odstředivý i šnekový), výrobník těstovin, mlýnek na maso nebo na obilí a zmrzlinovač. To jsou jen některé z možných rozšíření, kterými užití robota můžete rozšířit.