Cuketa a hrášek v hlavní roli! Stejně tak ale můžete do risotta vpravit prakticky libovolnou letní zeleninu, které je teď všude plno. Ať žije léto!
V pokračování letního speciálu pro Kenwood Cooking Chef se tentokrát zaměřím na jednu z nejvychytanějších funkcí robota – zabudované indukční vaření.
Při přípravě klasického robota je to děsná záchrana. Nastavíte si přesnou teplotu vaření a pak už jen přidáte pomalé míchání. Mezitím, co robot vaří základ risotta, můžete se pak věnovat přípravě zeleniny.
Recept jsem připravil na zapůjčeném Kenwood Cooking Chef. Mrkněte se i na první recept ze série – nakouřené gazpacho nebo si přečtěte více o celé téhle mašině.
650 ml horkého kuřecího vývaru
330 g rýže na risotto
50 ml bílého vína
100 g hrášku
2 cukety
1 cibule
50 g parmazánu
3 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce nasekané máty
sůl, pepř
1 Cuketu zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve větší pánvi nebo v míse robota rozehřejte olej (indukce na 110 °C). Přidejte cibuli, osolte a pomalu restujte do změknutí (cibule nesmí chytit barvu).
2 K cibuli přidejte rýži a krátce orestujte. Poté zalijte vínem a nechte z větší části odvařit. Pokud máte robota – přidejte vývar, osolte, snižte teplotu na 100 °C a míchejte asi 15 minut (rychlost míchání 1), dokud rýže vývar nevstřebá. Bez robota – postupujte klasicky a vývar za stálého míchání přidávejte postupně.
3 Mezitím si připravte cuketu s hráškem. V menší pánvi rozehřejte trochu vody a vmíchejte lžíci másla. Přidejte cuketu, hrášek a mátu. Osolte, opepřete a asi 5 minut krátce poduste.
4 Když je rýže hotová, vmíchejte do ní připravenou zeleninu a krátce promíchejte. Úplně na konec pak vmíchejte zbylé máslo a parmazán. A naposledy zkontrolujte ochucení – sůl a čerstvý pepř podle chuti. Risotto by mělo být pěkně krémové a napůl tekuté.
Na ozdobu jsem použil čerstvý cuketový květ. Podobně poslouží i další jedlé květy – fialky, lichořeřišnice nebo brutnák.
Kromě máty můžete použít i další letní bylinky – bazalku nebo nasekanou pažitku.