Nakouřené gazpacho

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Letní, osvěžující a nabité chutí. Ideální letní jídlo se spoustou zeleniny, které si můžete v klídku připravit i předem. A proč gazpacho nakouřené? Protože do základu dávám i spálenou papriku na plotně!

Paprika se spálí buď přímo na plynovém hořáku, na plotně nebo na grilu dočerna. I když se pak oloupe a očistí, zůstane ji mírně kouřová vůně, která se projeví i v chuti gazpacha.

Jinak je to pořád ta samá klasika, u které děsně záleží na tom, jak odvážní budete při dochucování. Já mám rád gazpacho velmi výrazné, takže česnek i cibule v základu. Spousta vinného octa, akurátní množství soli a extra pikantní oliváč, na kterém nešetřím.

Suroviny

8 zralých rajčat
4 červené sladké papriky
1 okurha hadovka (nebo 2 menší salátové)
1 lžíce nadrobno nasekané cibule
1 stroužek česneku
50 ml panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
sůl, pepř

Postup

1 Papriky dejte na rozpálený gril nebo litinovou pánev. Za občasného otáčení je opečte dočerna ze všech stran. Po opečení dejte papriky do pytlíku a nechte je asi 10 minut zapařit.

Spálit, zapařit, očistit a oloupat. Nejlepší a mírně začouzená paprika!

2 Rajčata oloupejte. Buď použijte zubatou škrabku nebo rajčata nařízněte do křížku a spařte ve vroucí vodě. Po zchlazení půjdou oloupat velmi snadno.

Se zoubkatou škrabkou jdou nejlépe loupat rajčata s pevnější dužinou. Pokud jsou rajčata měkká a přezrálá, raději je spařte.

3 Okurky rozkrojte podélně, vydlabejte střed se semínky a nakrájejte. Česnek oloupejte. Spařené papriky oloupejte a zbavte je i stopky a středu s jadérky.

Množství cibule a česneku nechávám čistě na vás! K typické chuti gazpacha ale jejich pikantnost patří.

4 Do mixéru dejte oloupaná rajčata, papriku, okurku, česnek, cibuli, olivový olej a ocet. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Pokud je gazpacho moc husté, můžete jej naředit trochou ledové vody a poté znovu rozmixovat dohladka.

I když se to kvůli horké páře nedoporučuje, tak nádoba mixéru je vhodná i pro hodně horkou náplň.

5 Připravené gazpacho přelijte do uzavřené nádoby a vychlaďte alespoň 2 hodiny v lednici. Pak podávejte s grilovaným bílým chlebem a ozdobte nasekanou paprikou a olivovým olejem.

Gazpacho je nejlepší vychlazené!

Tipy

Ke gazpachu mám nejraději grilovaný bílý chléb. Ten můžete použít i pro mírné zahuštění a snadno se tak dá zpracovat i starší chléb, který byste jinak vyhodili. Stačí ho namočit chvíli předem (třeba rovnou v použitém octu).

Podobně jako sladké kápie můžete spálit a oloupat i pálivé feferonky. Postup je stejný a záleží jen na tom, na kolik si troufnete.

A co bylinky? Nejlépe se hodí čerstvá bazalka. Přidejte ji nasekanou do už vychlazené polévky před podáváním.

Související

Žemle na burgery

Chléb a slané pečivo

Sabayon s ovocem

Komerční sdělení

Letní risotto s cuketou

Komerční sdělení

Kenwood Cooking Chef

Komerční sdělení