Sváteční pórkový krém s uzeným lososem

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 10 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Hledáte fajn polévku pro sváteční příležitosti? Něco extra, třeba i na štědrovečerní stůl, ale zase nic zbytečně složitého? Tak tenhle krém je přesně pro vás!

V receptu jsem spojil inspiraci z klasické pórkovo-bramborové polévky vichyssoise a lohikeitta s lososem. Losos se přidává uzený a jen na konec těsně před podáváním.

Pro zdobení a vůni jsem zase přidal koprový olej. Ten pěkně podtrhne chuť lososa i krému a dodá polévce sváteční prvek, na který v každodenní kuchyni většinou není čas. Určitě si ho vyzkoušejte! ;)

Tyčový mixér Russell Hobbs

Tyčový mixér na videu je od Russell Hobbs z jejich řady Retro. Hlava mixéru je v nerezu, má výkon 700 w a jak vidíte, "tyčák" si poradil i s koprovým olejem, který jde jinak jen ve výkonném stolním mixéru.

Pokud chcete slevu 20 % nejen na mixér, mrkněte sem! Kód CUKETKA20RH platí na celý sortiment Russell Hobbs ve všech prodejnách Electroworld.

Suroviny

1l kuřecího vývaru
300 g brambor
300 g pórku (bílá část)
200 ml smetany
120 g uzeného lososa
1 cibule
2 lžíce másla
čerstvý tymián
sůl

Na koprový olej:
100 ml řepkového oleje
40 g kopru

Postup

1 Kopr bleskově spařte ve vroucí vodě, dokud nezíská sytou zelenou barvu (stačí okolo 20 vteřin). Hned jej z vody vyndejte a zchlaďte ve větším množství studené vody. Poté ho opět vyjměte a vymačkejte z něj všechnu přebytečnou vodu.

2 Kopr rozmixujte spolu s řepkovým olejem (klidně i jiný neutrální) 2 minuty na plný výkon. Olej se během mixování zahřeje a může se z něj i mírně kouřit (to je OK!). Vše pak sceďte přes jemné plátýnko (nebo papírový filtr) v lednici (30 minut až 2 hodiny podle jemnosti filtru).

3 V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte najemno nakrájený pórek a cibuli. Osolte a nechte pomalu zesklovatět. Přidejte tymián, nakrájené brambory na kostičky a zalijte vývarem.

4 Vše spolu uvařte úplně doměkka (30 až 40 minut). Vyjměte tymián a rozmixujte na jemný krém. Vmíchejte smetanu a ještě krátce povařte. Na talíři pak podávejte s uzeným lososem a koprovým olejem.

Recept vznikl s laskavou podporou značky Russell Hobbs a obsahuje placenou propagaci produktu. Mrkněte se na všechny produkty Russell Hobbs a využijte slevu 20 % na sortiment s kódem CUKETKA20RH.

Související

Vepřová kotleta sous vide

Maso