Vepřová kotleta sous vide

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 10 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Takhle šťavnatou vepřovou kotletku jste ještě neměli. Díky metodě sous vide, kdy se připravuje při stálé a nízké teplotě, je maso plné šťávy a doslova nabité chutí.

Vaření sous vide vlastně není žádná věda. Do pytlíku dáte osolený plátek masa, bylinky a česnek. Není ani potřeba vakuovat, stačí vytlačit přebytečný vzduch z pytlíku pod vodou (na videu ukážu jak!).

Připravený balíček pak už jen šoupnete do sous vide hrnce s vodou. Nastavíte přesnou teplotu a čas a je to. Ve finále získáte maso, které je uvnitř perfektně udělané a maximálně šťavnaté.

Před podáváním stačí už jen bleskově zatáhnout na másle a luxusní šťavnatá flákota je na ready!

Pomalý hrnec Sous Vide

Sous Vide hrnec od Russel Hobbs funguje jako klasický pomalý hrnec, kdy vaříte dlouhou dobu při nízké teplotě. Vedle toho má ale ještě funkci sous vide, kde můžete jídla připravovat ve vodní lázní s precizně nastavenou a udržovanou teplotou.

Jak to funguje uvidíte i ve videoreceptu receptu. Hrnec nejprve naplníte vodou a nastavíte teplotu lázně a minutku. Pak už jen stačí vložit zavakuované porce v sáčku a můžete bez obav vařit!

Pokud chcete slevu 20 % nejen na hrnce, mrkněte sem! Kód CUKETKA20RH platí na celý sortiment Russell Hobbs ve všech prodejnách Electroworld.

Suroviny

4 vepřové kotlety (s kostí a s tukovým krytím, asi 2 cm silné)
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
2 lžíce másla
čerstvý tymián
zip sáčky (nebo vakuovací fólie)
sůl

Na glazovanou mrkev:
750 g mrkve
2 lžíce másla
čerstvý tymián
sůl

Postup

1 Vepřové kotletky s obou stran pořádně osolte. Zip sáček na okrajích ohrňte, abyste si jej neušpinili od masa. Do každého sáčku vložte jednu kotletu. Přidejte snítku tymiánu a oloupaný stroužek česneku.

2 Ve velkém hrnci se studenou vodou pak vytlačte ze sáčku přebytečný vzduch. Zip uzavřete skoro po celé délce a pouze na straně nechte malý otvor. Sáček s masem ponořte, vymáčkněte vzduch a ponořte těsně nad úroveň zipu. Dávejte pozor, ať se vám voda nedostane dovnitř a pevně uzavřete. Pokud jste postupovali správně, sáček s masem zůstane na dně a neplave.

3 Připravené maso dejte do vodní lázně sous vide hrnce. Přiklopte poklici, zasuňte teplotní sondu a nastavte teplotu 62 °C a čas 60 minut.

4 Mezitím co se připravuje maso si připravte glazovanou karotku. Mrkev oloupejte a nakrájejte na šikmé asi 0,5 až 1 cm silné plátky. Dejte do pánve. Přidejte máslo, čerstvý tymián a sůl. Podlijte trochou vody, zakryjte a pomalu duste asi 20 minut do změknutí. Mrkev pak odkryjte a nechte pěkně potáhnout emulzí másla a vody. Pokud se voda vyvaří dříve, nebojte se ji po lžících zase trošku přidat.

5 Po uplynutí nastaveného času maso vyndejte a pečlivě osušte. V pánvi si rozehřejte tenkou vrstvu oleje a maso zprudka zatáhněte na jedné straně. Stačí něco kolo minuty. Otočte a ihned přidejte oříšek másla a tymián. Nechte rozpustit a po zbytek času přelévejte máslem, dokud nemáte krásnou zlatohnědou krustu.

6 Kotletky nechte ještě chvíli odpočinout a podávejte s glazovanou karotkou, případně i s vařenými bramborami. Maso můžete podávat vcelku, nebo ho předem nafilírovat na plátky. V takovém případě nejprve opatrně odřízněte kost. Poté maso šikmo a dolů nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.

Recept vznikl s laskavou podporou značky Russell Hobbs a obsahuje placenou propagaci produktu. Mrkněte se na všechny produkty Russell Hobbs a využijte slevu 20 % na sortiment s kódem CUKETKA20RH.

Související

Sváteční pórkový krém s uzeným lososem

Zelenina