Až na ty zpropadené formičky, kterých je vždycky málo, jeden z relativně rychlých a jednoduchých druhů cukroví. Pojdťe se podívat na video, jak dělám pracny já.
V receptu snad není ani jeden zádrhel, který je třeba vysvětlovat. Těsto je dostatečně tučné, takže se obejdete i bez vymazávání formiček. Vymazávat doporučuji jen u nějakých starších formiček, které mají buď neobvyklý tvar nebo poškrábaný vnitřní povrch.
Jediná rada snad jen k pečení. Pokud máte více různých velikostí formiček, tak se je snažte péct plus mínus podle velikosti. Ty menší budou rychleji, větší pomaleji.
Variace u pracen spočívají hlavně v množství koření, druhu ořechů a použití kakaa. Já mám do pracen nejraději vlašské ořechy, koření dávám jen ždibíček a dělám verzi s přidáním kakaa.
250 g hladké mouky
160 g másla
160 g moučkového cukru
85 g mletých ořechů
15 g kakaa
1 malé vejce (nebo velký žloutek)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
cukr na obalování
1 Do mísy dejte mouku, cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a hřebíček. Promíchejte, přidejte máslo nakrájené na kostky a vejce. Vyhrňte si rukávy a vypracujte pěkné soudržné těsto. Zabalte do folie a nechte přes noc odležet (v nouzi alespoň hodinu).
2 Troubu si předehřejte na 170 °C. Z odleželého těsta uždibujte malé dílky těsta (8 až 10 g pro klasickou formu na velkou pracnu). Každý dílek vtiskněte do formičky na pracnu a palcem rovnoměrně zatlačte dolů i směrem k okrajům. Těsto by mělo mít ve středu malou prohlubeň.
3 Naplněné formičky přemístěte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Velké pracny jsou hotové asi za 7 až 10 minut, malé pracničky zaberou méně. Po upečení nechte pracny mírně vychladnout. Vyklepněte z formiček a podle chuti obalte nebo zasypte cukrem (čistě moučkovým nebo směsí moučkového a vanilkového). Nic složitého!