Sladký konec série receptů pro Kenwood Cooking Chef – sabayon! Úžasná pěna ze žloutků, cukru a dezertního vína.
Klasické šlehání vinné pěny nad vodní lázní je docela o nervy. Na indukci s regulovanou teplotou a za stálého míchání je to ale fakt dost jednoduché.
Předem se omlouvám za provovakaci všem, kteří podobně vybaveného robota doma nemají... ;) Je to ale právě ten recept, u kterého se podobné vybavení v kuchyni dost hodí.
Recept jsem připravil na zapůjčeném Kenwood Cooking Chef. Mrkněte se i na nakouřené gazpacho, cuketové risotto, žemle na burgery nebo si přečtěte více o celé téhle mašině.
400 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
4 žloutky
80 ml dezertního vína (např. Marsala)
60 g cukru
1 V robotu připojte balónovou metlu a do mísy dejte žloutky, cukr a dezertní víno. Suroviny pak vyšlehejte, aby se spojily.
2 V robotu nastavte teplotu na 72 °C a zapněte rychlost míchání 2. Počkejte, než indukce dosáhne nastavené teploty a pak pokračujte ještě asi 2 až 3 minuty. Poté teplotu vypněte, zvyšte otáčky na max a došlehejte. Nic víc v tom není, vyšlehaný sabayon pak stačí naservírovat s ovocem do misky (nebo na dezertní talířek).
Bez robota je postup podobný. Ingredience vyšlehejte metlou. V poslední fázi je ale vyšleháte v parní lázni. V rendlíku přivedete k mírnému varu trochu vody a posadíte do něj mísu, kde budete šlehat. Mezi hladinou a dnem mísy musí být mezera a při šlehání musíte dávat extra pozor, aby se vám sabayon nezdrcnul (což dělá právě při dosažení teploty nad 70 °C).
Kromě misky, můžete sabayon podávat i ve sklenici. Sabayon se dá taky výtečně dochucovat různými likéry (kávový, kdoulový aj.) a prospívá i mu přidávek strouhané kůry z citrusů. V nealko verzi můžete dezertní víno nahradit pomerančovou šťávou.
V jiné variantě se zase sabayon s ovocem necháte zapéct v troubě (pěkně zblízka s horním ohřevem). V téhle verzi můžete zvolit alternativní postup, kdy sabayon šleháte postupně a při nižší teplotě (15 minut při 50 °C). Bude pak super nadýchaný!