Špaldová vánočka

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 vánočka Hodnocení 5 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Pod klasickým tvarem vánočky se tady skrývá voňavé těsto s celozrnnou špaldovou moukou, mletou vanilkou a citronovou kůrou. Vánočka není přeslazená a je kompletně veganská!

Recept můžete bárt jako výchozí a snadno ho převést i do klasické verze. Místo oleje můžete použít stejnou dávku másla a místo rostlinného nápoje mléko. Stejně tak můžete vánočku potřít rozšlehaným vejcem. Kompletní postup s pletením vánočky najdete ve starším receptu na vánočku.

Suroviny

245 g hladké pšeničné mouky
135 g celozrnná špaldová mouka jemně mletá
180 ml kokosový nápoj
80 g rýžového sirupu
70 g slunečnicový olej dezodorizovaný
80 g nasekaných datlí
30 g plátkovaných mandlí
20 g droždí
2 lžičky citronové kůry
1 lžička mleté vanilky
špetka soli

Postup

1 Do mísy robota prosijte obě mouky se špetkou soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu nápoje, lžičku sirupu a rozdrobené droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude v sobě mít spoustu bublinek.

2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylý nápoj a sirup. Přidejte olej, vanilku a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte sekané datle a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

4 Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (viz video). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

5 Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete jí trochou vody a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout.