Pořádné žemle na burgery? Proč je pořád takový problém je koupit? Tady je můj recept na ty domácí. Pokud plánujete větší víkendovou grilovačku a chcete zabodovat, nemáte už žádnou výmluvu!
Tyhle bulky jsou někde na půl cesty mezi brioškami a jednoduchým kynutým těstem. Mají přeci jen nějaký cukr, máslo a vejce, ale fakt jen nezbytné minimum pro zvláčnění těsta.
Při práci si dejte pozor asi jen na kynutí a tvarování, kde se toho dá nejvíc pokazit. Určitě to chce nespěchat a dát bulkám při kynutí patřičný prostor a péči.
500 g hladké pšeničné mouky
200 ml vody
100 ml mléka
50 g másla
40 g cukru
2 vejce
9 g instantních kvasnic
9 g soli
sezam na zdobení
1 Mléko s vodou dejte do rendlíku, mírně zahřejte (asi na 50 °C) a odstavte. Přidejte máslo a nechte rozpustit. Jakmile teplota klesne pod 35 °C, přidejte 1 vajíčko a rozmíchejte. Zbylé vejce rozšlehejte v misce.
2 Do mísy robota prosijte mouku. Přidejte cukr, sůl a dobře rozmíchejte. Přidejte kvasnice a znovu dobře rozmíchejte.
3 Přidejte směs mléka, vejce a másla. Do robota zasuňte hák na hnětení a začněte hnětat na nejnižší rychlost, aby se ingredience promíchaly (asi 2 až 3 minuty). Poté zvyšte rychlost na střední otáčky a hnětejte asi 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy.
4 Uhnětené těsto přendejte do uzavřené nádoby, kterou jste předtím potřeli trochou oleje. Zakryjte a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud těsto neznásobí objem.
5 Jakmile těsto nakyne, ještě v nádobě ho pěstí pěkně splácněte a vyklopte na pracovní desku. Těsto rozdělte na dílky o hmotnosti 65 až 70 g. Každý dílek pak vytvarujte do tvaru kulaté bulky. Ty potom rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte asi 15 až 20 minut kynout. Troubu rozehřejte na 210 °C.
6 Nakynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamem. Plech s bulkami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 až 20 minut, dokud nejsou krásně vybarvené. Upečené žemle přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
Pokud chcete, aby byly žemle na povrchu extra vláčné, dejte je ješte teplé do uzavřeného pytlíku. V uzabřeném prostředí se mírně zapaří a vlhkost v nich se rozloží víc rovnoměrně.