Beyond Burger

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 14 hlasů

Na český trh dorazil veganský Beyond Burger, který patří do nové vlny rostlinných výrobků s cílem snížit spotřebu mas. Jak se s ním vůbec vypořádat v kuchyni? Jednoduchou přípravu burgeru vám ukážu názorně na videu!


Recept jsem připraviljako doplněk článku Jak chutná Beyond Burger, kde se toho o něm dozvíte možná víc, než jste chtěli. Tady ukazuji vše potřebné k tomu, aby vá rostlinný burger chutnal na první dobrou.

Beyond Burger u nás většinou seženete ve větším mraženém balení, je proto potřeba burgery pomalu rozmrazit (v lednici přes noc). Samotná příprava se pak už skoro v ničem neliší od klasického burgeru z hovězího.

Burger je potřeba ochutit, opéct a pohlídat si i míru propečení. I když se to možná nezdá, tak i rostlinný burger můžete opéct až moc a uvnitř ho vysušit. Samotné složení burgeru berte čistě jako inspiraci. Důležité je dodržet pouze způsob rozmrazení a přípravy.

Suroviny

4 Beyond Burgery
4 žemle na burgery
4 plátky taveného plátkovaného sýra
4 listy salátu
4 lžíce ochucené majonézy (fajn je i Heinz Classic Burger Sauce)
2 nakládané okurky
1 velké zralé rajče
1/2 salátové nebo sladké cibule
2 lžíce másla
sůl, pepř

Postup

1 Den předem vytáhněte burgery z mrazáku. Rozložte je na plech nebo na talíř vystlaný pečícím papírem (ideálně malý čtverec papíru na každou porci). Zakryjte, dejte do lednice a nechte pomalu rozmrazit přes noc (12 hodin). Pokud máte chlazenou variantu burgeru, můžete tento krok přeskočit.

2 Cibuli, rajčata i okurky nakrájejte na plátky. Salát propláchněte a osušte. Rozmražené burgery dobře osolte (a můžete i opepřit).

3 V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte burgery a pečete zhruba 3 minuty z první strany. Otočte, přidejte plátek sýra a pečte další 3 minuty. Vnitřní teplota burgeru by měla být 72 °C. Po upečení můžete dát burgery pod poklici a na zbylém tuku opéct žemle.

4 Burgery zkompletujte v následujícím pořadí – spodní půlka žemle, majonéza, list salátu, plátek rajčete, burger se sýrem, kolečka cibule, plátky okurky, opět majonéza a na konec horní polovina žemle.

Tipy

Žemle můžete podávat i neopečené. Můžete je i ogrilovat nasucho. Nebo si je opéct předem na másle.

Kroužky cibule můžete před podáváním nechat pár hodin v lednici v misce s ledovou vodou. Cibule krásně zkřehne a nebude tolik palčivá.

Extra koprové okurky získáte pokud plátky okurek promícháte v misce s trochou sterilovaného kopru.

Veganská verze se obejde bez másla – na opečení stačí rostlinný olej. Místo klasické majonézy se dá vybrat libovolná veganská varianta. Sýr bych asi radši úplně vynechal (rostlinné alternativy zatím nejsou moc dobré).

Související

Veggie burger

Zelenina

Cheeseburger se slaninou

Maso

Máslové žemličky

Videorecepty

Žemle na burgery

Chléb a slané pečivo