Dýně s hříbky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2 Hodnocení 6 hlasů

Hříbky a dýně? Za mě perfektní podzimní pár pro vrchol sezóny, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury a sychravost, tak tohle je lék.


I když to tak možná nevypadá, tak jídlo je hotové opravdu rychle. Můžete vybrat různé druhy hříbků a hub. Platí to samozřejmě i o druhu dýně.

Dělám tuhle dobrotu už několikátou sezónu a pokaždé něco malého změním. Základ je ale vždy stejný. Dušená dýně s houbovými odřezky a navrch ty nejpěknější hříbky pěkně na másle. Podzim na talíři jak má být!

Suroviny

600 g dýně (hokkaido bude fajn)
400 g hříbků
400 ml silného hovězího vývaru
1 malá cibule
1 svazek tymiánu
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
sůl, pepř

Postup

1 Hříbky očistěte a podélně překrojte na polovinu. Odřezky a ty méně pěkné nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Dýni zbavte středu a nakrájejte na kostky.

2 V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte dýni a opečte ji z jedné strany dozlatova. Otočte a postupně přidejte nasekané hříbky, cibuli, sůl a pepř. Promíchejte a dále společně restujte. Přidejte tymián, zalijte vývarem a poduste do změknutí (asi 15 minut). Vývar nechte odpařit do zhoustnutí. Pokud by mizel moc rychle, nebojte se jej po malých dávkách doplnit.

3 Mezitím, co se dusí dýně, si připravíte hříbky na másle. V pánvi rozehřejte trochu oleje. Přidejte chříbky a zprudka je opečte dozlatova. Otočte a přidejte máslo, sůl, pepř a pažitku. Zmírněte plamen a takto nechte hříbky dojít. Nic dalšího netřeba – máte hotovó! ;)

Související

Bramborové noky s dušenými hříbky

Různé

Hříbky a topinky

Různé

Dýně s hříbky

Videorecepty

Kulajda

Videorecepty

Risotto s hříbky

Videorecepty

Krémové hříbky

Videorecepty