Gulášová polévka

Kategorie Maso Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 30 hlasů

Klasická gulášovka! Kdy jste ji měli naposledy? Myslím, že je ten správný čas, si ji zase udělat. Jedna z nej českých polévek. Úsporná, vydatná a pokaždé strašně dobrá!


Suroviny

300 g hovězího masa (přední, ořez)
1 l hovězího vývaru
250 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce protlaku
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř

Postup

1 Maso nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nasekjte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte najemno cibuli a na mírném plameni ji nechte pomalu zezlátnout (asi 10 minut).

2 Zvyšte plamen. K cibuli přidejte maso, okmínujte, osolte a orestujte spolu s cibulí. Maso bude pouštět šťávu, která se bude postupně odpařovat a mírně připékat na dně hrnce (to je dobře). Restujte tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevyvaří a na dně hrnce nezbude nic jiného než připečená zlatohnědá šťáva a tuk (to je to obligátní "vyrestovat na tuk" z kuchařek).

3 V tu chvíli přidejte protlak a prolisovaný česnek. Společně promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte mouku s mletou paprikou a znovu promíchejte.

4 Vše zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k pomalému varu. Povařte asi 15 minut. Poté přidejte brambory, majoránku a uvařte do změknutí.

Související

Kaldoun

Maso

Hovězí vývar

Maso

Čočková polévka s párkem

Videorecepty

Zelňačka

Videorecepty

Kulajda

Videorecepty

Kuřecí vývar

Různé