Hříbky a brambory – pro českou kuchyni velká šílená láska! Naučte se moje krémové hříbky a opékané brambory, které peču jen z jedné strany. Zvláštní trik, ale funguje parádně.
Přesné dochucení a výběr bylinek můžete klidně přizpůsobit tomu co zrovna máte. K hřibům je naprosto fantastický i čerstvý tymián.
A na pečených brambůrkách také nelpím. Takto připravené hříbky můžete podávat s jakoukoliv bramborovou přílohou a klidně si je můžete nandat i na opečený nebo grilovaný chléb.
Druhově recept také není omezený – úžasné jsou takto připravené i lišky.
500 g vařených brambor
300 g čerstvých hříbků
1 šalotka
1 hrst nasekaného kopru
4 lžíce creme fraiche
2 lžíce másla
sůl, pepř, olej
1 Vařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno. V pánvi rozpalte olej, přidejte brambory a opečte pořádně dozlatova. Stačí jen z jedné strany a asi 5 až 7 minut.
2 Opečené brambory seberte a dejte do mísy. Osolte a promíchejte se lžící másla. Zakryjte a udržujte v teple.
3 Hříbky očistěte a nakrájejte na poloviny. V pánvi rozehřejte olej, přidejte hříbky stranou řezu dolů a opečte dozlatova (asi 5 minut).
4 Když jsou hříbky pěkně opečené, zmírněte plamen a přidejte máslo a šalotku. Vše dobře osolte, opepřete, promíchejte a opékejte další 3 až 5 minut.
5 Přidejte smetanu, kopr a promíchejte. Na mírném plameni krátce povařte a pak hned podávejte s připravenými brambůrky.