Tohle jídlo vám udělá zaručeně dobře! Je to i důvod, proč jsem ho zařadil do Skromné kuchyně, i když se v ceně za porci blíží hranici 30 Kč. Na víkendový slavnostní oběd je to ale jídlo ideální!
Recept a techniku jsem maximálně zjednodušil a snažil jsem se vynechat všechny nelogické kroky, které buď přidávají práci nebo nepřinášejí žádný zisk v chuti.
Všechno pěkně za sebou a v jednom hrnci. Myslím, že nikde jinde nenajdete snadnější a plynulejší postup pro kuchyňské lenochy!
Smetanu dávám tučnou (30 %) a nezakysanou. Tady se ode mě klidně odchylte a dejte jakou jste zvyklí. Základ mám minimalistický a v koření opravdu jen s paprikou.
1 kg kuřecích stehen (59 Kč)
2 cibule (4,90 Kč)
500 ml vývaru (15 Kč)
250 ml smetany (30 % tuku, 21,90 Kč)
2 lžíce oleje (0,80 Kč)
2 lžíce mouky (0,40 Kč)
1 lžíce másla (3 Kč)
1 lžíce sladké mleté papriky (2,50 Kč)
sůl, pepř
Cena surovin celkem: 107,50 Kč
Cena na porci: 26,90 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v červenci 2019. Přečtěte si více o kalkulaci. Rozpočet můžete výrazně snížit použitím méně tučné smetany (10 nebo 12 %) a vynecháním vývaru (stačí použít vodu).
1 Kuřecí stehna rozdělte v kloubu na poloviny. Dobře osolte ze všech stran a nechte odležet v lednici (klidně i přes noc). Maso po odležení dobře osušte papírovým ubrouskem. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
2 V kastrolu rozehřejte olej. Vložte díly kuřete kůží dolů a zprudka je orestujte dozlatova. Otočte a to samé i na druhé straně. Pokud se vám nevejdou najednou – klidně na dvě nebo tři várky.
3 Kuře vyjměte a dejte stranou. Přidejte lžíci másla a nasekanou cibuli. Zmírněte trochu plamen a pomalu nechte cibuli zesklovatět (8 až 10 minut, ale ne zase, aby chytila výraznou barvu). Přidejte mouku s mletou paprikou a krátce zasmahněte.
4 Zalijte horkým vývarem a promíchejte. Vložte všechny díly kuřete a dejte na mírný plamen pomalu táhnout (asi 45 až 60 minut). Měkké maso vyjměte – podle preferencí jej už můžete obrat. Přidejte smetanu a rozmixujte dohladka. Maso vraťte a nechte ještě chvíli v omáčce dojít.
S kůží nebo bez kůže? V průběhu vaření doporučuji ponechat maso s kůží (kolagen z kůže zlepší vlastnosti omáčky). Při podávání se ale snažte vyhovět podle preferencí hostů a podávat maso již obrané a případně i zbavené kůže.
Celé kuře. Nejvýhodnější varianta kuřete na paprice je z celého kuřete, které vám poskytne potřebných osm dílů masa. Navíc získáte skelet, ze kterého si připravíte vývar.
Kuřecí prsa. Nejfajnovější verzi můžete uvařit z kuřecích prsou. Není pravda, že by prsa neměla dostatek chuti – opak je pravdou! A nemusíte je mít ani s kůží. Je potřeba jen přiměřeně zkrátit dobu dušení.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.