Vánoční rybí polévka

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 27 hlasů

Tradiční štědrovečerní polévka je takový náš malý kuchařský zázrak. Je velmi skromná a vystačíme při ní vlastně jen s kouskem zeleniny a zbytky ze zpracování kapra. Přitom jde o opravdové sváteční jídlo, které dokáže uspokojit na první dobrou. Mrkněte na video!


Můj recept nemá žádnou fintu anebo extra fígl. Snad jen, že dávám do vývaru trochu kořenové zeleniny navíc a kromě odřezků i hlavy většinou i pěkný kus masa z ocasní části. Zahušťuji jen moukou a mlíčí (nebo jiker) dávám jen malinko a zavářím je přímo do polévky.

Jediné, co hlídám, je barva zeleniny a jíšky. Snažím se vždy trefit akurátní zlatavou barvu. Jinak je ale rybí polévka hodně jednoduchá a dokonce ani s vývarem (a jeho čirostí) si není třeba lámat tolik hlavu, protože se bude stejně zahušťovat jíškou.

Suroviny

1 kapří hlava
500 g odřezků z kapra
75 g mlíčí nebo jiker
200 g mrkve
200 g kořenové petržele
200 g celeru
1 cibule
2 starší rohlíky (nebo žemle)
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
sůl, muškátový květ nebo oříšek

Postup

1 Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

2 V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět (jak jinak :) orestujte dozlatova.

3 Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.

4 Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévky vmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.

Související

Zelňačka

Videorecepty

Lohikeitto

Videorecepty

Řízek z kapra

Videorecepty

Bramborový salát

Videorecepty