Švestková povidla pečená v troubě

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 5 hodin Počet porcí 4 Hodnocení 85 hlasů

Hromádka přezrálých švestek, které nutně potřebujete zpracovat? Povidla jsou jistota! V domácích podmínkách a v malém množství je snadno připravíte v troubě.


Postup, kdy se povidla pomalu pečou v troubě má několik výhod. V první řadě povidla nevyžadují žádnou extra pozornost. Odpařují a zahušťují se pomalu. Teplo v troubě působí rovnoměrně a proto se nepřipalují na dně.

Pokud už někde povidla v pekáči karamelizují, tak pěkně na povrchu, kde je můžete kdykoliv vmíchat. Na rozdíl od zahušťování v hrnci takhle povidla ani neprskají a nevysílají horké fialové kapičky všude okolo.

Pro přípravu doporučuji vdžy přidat i dávkou cukru. Cukr tady funguje jako pojistka a zajišťuje lepší trvanlivost povidel – nebojte se ho. Cukernatost švestek je pokaždé jiná a přidaný cukr dokáže zajistit dostatečné snížení aktivity vody, na kterém je princip povidel založený.

Co se týče koření doporučuji opatrně a raději do základní verze žádné nedávat. Badyán, hřebíček i skořice zní děsně fajn. Když to ale přeženete, tak je to docela malér a všechny koláče a buchty budou navoněné až příliš.

Suroviny

švestky
200 g cukru na 1 kg švestek
40 ml octa na 1 kg švestek

Postup

1 Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klině přes noc, v nouzi alespoň 2 hodiny.

2 Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere 3 až 6 hodin.

3 Horká povidla plňte do sterilovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.

Související

Posvícenské koláčky

Sladké pečení a dezerty

Kynuté buchty

Videorecepty