Na český trh dorazil veganský Beyond Burger, který patří do nové vlny rostlinných výrobků s cílem snížit spotřebu mas. Jak se s ním vůbec vypořádat v kuchyni? Jednoduchou přípravu burgeru vám ukážu názorně na videu!
Recept jsem připraviljako doplněk článku Jak chutná Beyond Burger, kde se toho o něm dozvíte možná víc, než jste chtěli. Tady ukazuji vše potřebné k tomu, aby vá rostlinný burger chutnal na první dobrou.
Beyond Burger u nás většinou seženete ve větším mraženém balení, je proto potřeba burgery pomalu rozmrazit (v lednici přes noc). Samotná příprava se pak už skoro v ničem neliší od klasického burgeru z hovězího.
Burger je potřeba ochutit, opéct a pohlídat si i míru propečení. I když se to možná nezdá, tak i rostlinný burger můžete opéct až moc a uvnitř ho vysušit. Samotné složení burgeru berte čistě jako inspiraci. Důležité je dodržet pouze způsob rozmrazení a přípravy.
4 Beyond Burgery
4 žemle na burgery
4 plátky taveného plátkovaného sýra
4 listy salátu
4 lžíce ochucené majonézy (fajn je i Heinz Classic Burger Sauce)
2 nakládané okurky
1 velké zralé rajče
1/2 salátové nebo sladké cibule
2 lžíce másla
sůl, pepř
1 Den předem vytáhněte burgery z mrazáku. Rozložte je na plech nebo na talíř vystlaný pečícím papírem (ideálně malý čtverec papíru na každou porci). Zakryjte, dejte do lednice a nechte pomalu rozmrazit přes noc (12 hodin). Pokud máte chlazenou variantu burgeru, můžete tento krok přeskočit.
2 Cibuli, rajčata i okurky nakrájejte na plátky. Salát propláchněte a osušte. Rozmražené burgery dobře osolte (a můžete i opepřit).
3 V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte burgery a pečete zhruba 3 minuty z první strany. Otočte, přidejte plátek sýra a pečte další 3 minuty. Vnitřní teplota burgeru by měla být 72 °C. Po upečení můžete dát burgery pod poklici a na zbylém tuku opéct žemle.
4 Burgery zkompletujte v následujícím pořadí – spodní půlka žemle, majonéza, list salátu, plátek rajčete, burger se sýrem, kolečka cibule, plátky okurky, opět majonéza a na konec horní polovina žemle.
Žemle můžete podávat i neopečené. Můžete je i ogrilovat nasucho. Nebo si je opéct předem na másle.
Kroužky cibule můžete před podáváním nechat pár hodin v lednici v misce s ledovou vodou. Cibule krásně zkřehne a nebude tolik palčivá.
Extra koprové okurky získáte pokud plátky okurek promícháte v misce s trochou sterilovaného kopru.
Veganská verze se obejde bez másla – na opečení stačí rostlinný olej. Místo klasické majonézy se dá vybrat libovolná veganská varianta. Sýr bych asi radši úplně vynechal (rostlinné alternativy zatím nejsou moc dobré).