Chřestové risotto

Kategorie Videorecepty Obtížnost Střední Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2 Hodnocení 6 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Pamatujete ještě moje carrotto? Krásně oranžové risotto zahuštěné mrkvovým pyré? Podobnou fintu rád používám i jinde a zrovna u zeleného chřestu to funguje úplně parádně!

Chřestové pyré přidané na konci udělá risotto ještě víc krémovější. A pokud chcete, můžete tuhle fintu využít a snížit množství přidaného másla a parmazánu. Dokonce se dá takto připravit i čistě veganská verze risotta, která má i bez mléčných produktů dostatečně nabušenou chuť.

Na videu vidíte přípravu chřestového pyré samostatně. V běžném provozu ale doporučuji dělat ho zároveň s risottem, protože to časově tak akorát vyjde. Pokud byste jej přeci jen chtěli dělat předem, tak doporučuji uvařený chřest před rozmixováním pro jistotu zchladit, aby si udržel pěknou barvu.

Suroviny

300 g chřestu
140 g rýže na risotto
500 ml kuřecího vývaru
40 g nastrouhaného parmazánu
1 malá cibule nebo šalotka
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Postup

1 Chřest oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Vývar dejte do rendlíku a přiveďte ho těsně pod bod varu.

2 Do pánve dejte olej a pomalu ho rozehřejte. Přidejte cibuli, osolte a pomalu na mírném plameni restujte. Cibule by při tom neměla chytit barvu. Přidejte rýži a krátce ji orestujte spolu s cibulkou.

3 Poté postupně přidávejte vývar po naběračkách a rýži často míchejte. Vždycky když se vývar už už vstřebá, přidejte čerstvou várku vývaru. Pokračujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne a dokud není pěkně na skus. Risotto taky průběžně dochucujte solí a nenechávejte to až na konec.

4 Mezitím, co připravujete risotto, přidejte do vývaru chřest a asi 3 minuty ho povařte. Vylovte ho a s trochou vývaru a soli rozmixujte na pyré. Pár pěkných hlaviček chřestu si nechte na ozdobu.

5 Jakmile máte risotto ve finále, vmíchejte do něj lžíci másla a nastrouhaný parmazán. Nechte chvíli vstřebat a přidejte chřestové pyré. Risotto musí být pěkně krémové a skoro tekuté. Nandejte ho na talíře.Ozdobte hlavičkami chřestu s trochou parmazánu a podávejte.

Chřest 7x jinak

Další recepty s chřestem najdete v mém chřestovém speciálu. Mrkněte se na video a vyražte ven pro chřest, dokud je nejsladší!

Související

Chřest na toastu s holandskou omáčkou

Zelenina

Super-sladký grilovaný chřest

Zelenina

Pečený chřest s ranými bramborami a vejcem

Zelenina

Dušený chřest na másle

Zelenina

Křupavý chléb s chřestem a ricottou

Zelenina

Chřestový salát s ředkvičkami

Zelenina

Křehký chřest s kozím sýrem a brambůrky

Zelenina

Holandská omáčka

Videorecepty
ARCHIV

Chřest na plotně

Zelenina