Hříbky a dýně? Za mě perfektní podzimní pár pro vrchol sezóny, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury a sychravost, tak tohle je lék.
I když to tak možná nevypadá, tak jídlo je hotové opravdu rychle. Můžete vybrat různé druhy hříbků a hub. Platí to samozřejmě i o druhu dýně.
Dělám tuhle dobrotu už několikátou sezónu a pokaždé něco malého změním. Základ je ale vždy stejný. Dušená dýně s houbovými odřezky a navrch ty nejpěknější hříbky pěkně na másle. Podzim na talíři jak má být!
600 g dýně (hokkaido bude fajn)
400 g hříbků
400 ml silného hovězího vývaru
1 malá cibule
1 svazek tymiánu
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
sůl, pepř
1 Hříbky očistěte a podélně překrojte na polovinu. Odřezky a ty méně pěkné nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Dýni zbavte středu a nakrájejte na kostky.
2 V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte dýni a opečte ji z jedné strany dozlatova. Otočte a postupně přidejte nasekané hříbky, cibuli, sůl a pepř. Promíchejte a dále společně restujte. Přidejte tymián, zalijte vývarem a poduste do změknutí (asi 15 minut). Vývar nechte odpařit do zhoustnutí. Pokud by mizel moc rychle, nebojte se jej po malých dávkách doplnit.
3 Mezitím, co se dusí dýně, si připravíte hříbky na másle. V pánvi rozehřejte trochu oleje. Přidejte chříbky a zprudka je opečte dozlatova. Otočte a přidejte máslo, sůl, pepř a pažitku. Zmírněte plamen a takto nechte hříbky dojít. Nic dalšího netřeba – máte hotovó! ;)