Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Já myslím, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.
500 g švestek (17,50 Kč)
500 g vařených brambor (7,50 Kč)
225 g hrubé mouky (2 Kč)
100 g másla (10 Kč)
60 g mletého máku (8,40 Kč)
80 g moučkového cukru (1 Kč)
1 vejce (2,50 Kč)
sůl
Cena surovin celkem: 48,90 Kč
Cena na porci: 12,20 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Vejce v receptu jsou podestýlková.
1 Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
2 Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
3 Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vaválejte do tvaru kulatého knedlíku.
4 Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.
Recept je součástí speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.