Křehký chřest s kozím sýrem a brambůrky

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 1 hlasů

Stresuje vás vaření chřestu nebo si ho prostě jen chcete vychutnat v té nejčerstvější podobě? Zkuste ho použít syrový a nakrájet na tenký plátky. Ukážu vám recept, kde jeho přirozená křehkost a sladkost parádně vynikne!


Příčné nebo šikmé krájení na tenké plátky také eliminuje jakoukoliv vláknitost chřestu. Vlákna se totiž přeruší a nemáte ji tak šanci rozpoznat. Zelený chřest tak dokonce vůbec nemusíte loupa, takže je to hodně rychlé i na přípravu.

Recept doporučuji zkoušet s opravdu čerstvým a pěkně křehkým chřestem, který ve svazku ještě ukázkově vrže. Čerstvý chřest je úžasně sladký a na řezu bude pouštět šťávu. I proto tak dobře funguje v tomhle receptu, kde ho kombinuju s mými oblíbenými brambůrky z jedné strany.

Suroviny

750 g vařených brambor
250 g chřestu
200 g krémového kozího sýra
2 lžíce nasekané pažitky
1 lžíce másla
olej na smažení
sůl

Postup

1 Vařené brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky (asi 1x1 cm). Chřest očistěte a zkraťte. Poté ho ostrým nožem nebo na mandolíně nakrájejte na tenké šikmé plátky (viz video). Dejte stranou do misky a mírně osolte.

2 V pánvi rozehřejte vrstvu oleje, přidejte brambory a opečte je na jedné straně dozlatova (klidně na víc dávek). Brambory vyjměte děrovanou lžící a dejte do mísy. Tam je pěkně osolte, přidejte plátky másla a promíchejte, ať se máslo rozpustí.

3 Připravené brambory nandejte na talíř. Přidejte kozí sýr, který lžičkou rozdělíte na několik ťuplíků. Zasypte pažitkou, přidejte chřest a hned podávejte.

Tipy

Zamíchat nebo ne? Nechám na vás. Moc dobře funguje obojí! Na receptu je nejlepší, jak se střídají teplé máslové brambůrky, krémový kozí sýr a křehký čerstvý chřest.

Pokud budete jídlo vařit ve větším, není potřeba se stresovat a brambory můžete opéct po čtvrtinkách (klidně v troubě). Stejně tak můžete kozí sýr přidat v jedné větší porci.

Pokud budete začínat od syrových brambor, tak brambory oloupejte a nakrájejte podélně na poloviny nebo na třetiny. Ty uvařte, sceďte a nechte 10 minut vydýchat. Teprve poté je nakrájejte a opečte.

A co chřest bílý? Jasně, úplně v pohodě, jen ho dobře oloupejte.

Nemáte rádi kozí sýr? Tak se vůbec netrapte a použijte lučinu, tvaroh nebo krémový sýr. I ricotta je skvělá!

Chřest 7x jinak

Další recepty s chřestem najdete v mém chřestovém speciálu. Mrkněte se na video a vyražte ven pro chřest, dokud je nejsladší!

Související

Chřestové risotto

Videorecepty

Chřest na toastu s holandskou omáčkou

Zelenina

Super-sladký grilovaný chřest

Zelenina

Pečený chřest s ranými bramborami a vejcem

Zelenina

Dušený chřest na másle

Zelenina

Křupavý chléb s chřestem a ricottou

Zelenina

Chřestový salát s ředkvičkami

Zelenina

Holandská omáčka

Videorecepty

Chřest na plotně

Zelenina