Májovky na toastu

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 3 hlasů

Co dělat s hříbky, když jich nasbíráte nebo dostanete jen pár? Není to ani na sušení ani na nějaké velké jídlo. Přesně pro tyhle případy je tu moje oblíbená úprava hříbků na toastu!


Vedle smržů a kačenek jsou májovky jedny z nejočekávaněšjích jarních hub v Česku. Určují se poměrně snadno a mají nezaměnitelnou vůni po čerstvě mletém obilí. Májovky rychle přijdou a rychle odejdou, takže se je určitě nenechte utéct.

Můj recept vychází z úpravy krémových hříbků. Tentokrát je ale místo opečených brambor přidáme na pěkně vypečený plátek toastového chleba.

Moučná vůně májovek jde totiž strašně dobře k vůni máslového toastu a společně s krémovou omáčkou to prostě sedí jak přišité. Nenechte se zkrátka pobízet a pojďte na to!

Suroviny

500 g čirůvky májovky
250 ml tučné smetany na vaření
4 plátky toastového chleba
1 šalotka
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce másla
sůl, pepř, olej

Čerstvé májovky krásně voní po mouce a kromě krátkého čištění nepotřebují extra péči.

Postup

1 Čirůvky očistěte a nakrájejte na poloviny (větší kloboučky klidně na čtvrtiny). Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno.

2 V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte čirůvky a opečte je dozlatova. Přebytečný olej slijte a zmírněte plamen. Přidejte lžíci másla a šalotku. Osolte, opepřete a pomalinku orestujte do změknutí.

Dobrý tousťák – základ úspěchu. Máslo, lepek a zlatá kůrka. Zkrátka a dobře všechny věci, které chutnají božsky.

3 Přidejte smetanu a nechte ji trochu vybublat, aby zhoustla. V jiné pánvi mezitím ohřejte zbylé máslo a opečte na něm plátky chleba dozlatova. Přidejte čirůvky, ozdobte pažitkou a máte hotovo.

Tipy

Krémové hříbky se podobně vyjímají i na chlebu nebo bagetě, které opečete na grilu. Vedle pažitky se krásně hodí i drhnutý tymián nebo jen trocha drceného kmínu (obojí použijte rovnou do základu se šalotkou).

Pokud vás děsí tučná smetana, můžete houby podusit v silném vývaru. Postup je podobný, jen je ke konci zalijete silným vývarem, který vydusíte na třetinu. Buď tak, nebo ještě můžete orestované hříbky se šalotkou zaprášit trochou mouky a potom dobře provařit s vývarem. Obojí bude fungovat parádně!

Související

Vejce Benedikt

Různé

Toastový chléb

Videorecepty

Risotto s hříbky

Videorecepty

Krémové hříbky

Videorecepty

Toastový chléb

Chléb a slané pečivo