Linecké cukroví pro všechny, kteří to letos chtějí zkusit trochu jinak. S celozrnnou špaldovou moukou a s jednoduchou náplní ze ztuhlého kokosového krému.
Dá se linecké upéct i z jinéhi druhu mouky? Úplně v pohodě! A protože jde o křehké těsto, jde to parádně i s moukou celorznnou. V receptu ukazuji použití špaldové mouky, která se pro cukroví hodí obzvlášť. Dodá totiž linckému jemnou oříškovou chuť.
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g másla (na kostky)
80 g rýžového sirupu
20 g kakaa
citronová kůra
marmeláda na slepování
Na kakaový krém:
200 ml kokosového krému
30 g mletých mandlí
15 g kakaa
2 lžíce javorového sirupu
1 Suroviny na těsto rozdělte na poloviny. Do dvou mís dejte všechny suroviny (kakao pouze do jedné poloviny) a postupně vypracujte pěkné soudržné těsto. Těsto na linecké nehnětejte zbytečně dlouho. Stačí jen tolik, aby byly suroviny (a hlavně máslo) spojené. Hotová těsta zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (stačí na hodinu, ale klidně i přes noc). Kokosový krém dejte také vychladit přes noc do lednice.
2 Kokosový krém otevřete a lžící vyjměte ztuhlou část bez tekutiny. Dejte do vychlazené misky. Přidejte kakao, sirup a utřete na krém. Vmíchejte mleté mandle a uchovejte v chladu.
3 Odleželá těsta nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu je rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.
4 Vykrojené tvary rozložte na plech s mírnými rozestupy a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto je tenké, tak je potřeba jej hlídat. Pečte dorůžova asi 10 až 15 minut.
5 Upečené linecké nechte úplně vychladnout. Potřete marmeládou nebo krémem, slepte a uschovejte do krabice vyskládané papírovými ubrousky. Linecké s krémem uchovávejte v chladu, aby se krém neroztekl.