Čočková polévka s párkem

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 80 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Snad mě nebudete kamenovat za tuhle hospodskou klasiku. Nedejbože navíc ještě s prachobyčejným párkem. Ale já si nemůžu pomoct. Na hrnec plný bublající čočkovky nemá nic!

Jak ji dělám já? Tři důležité detaily. První – cibuli nechávám jet velmi pomalu a jíšku dělám hned na začátku společně s cibulí. Pěkně do zlatohněda, dokud nevoní jako opečené máslové krutony.

Druhý detail – čočku dělám rovnou v polévce, solím hned od začátku a vařím ve vývaru. Třetí detail – dochucení. Párek dávám neopečený a až na konec. Přidávám sušenou majoránku a homeopatické množství česneku.

Finální rovnice je tak ve znění – výrazná chuť a vůně jíšky, pomalu dělaná cibule, vývar, samotná čočka, závan uzeniny, trochu česneku a majoránka. Černý pepř a bobkový list v pozadí.

Suroviny

2 l hovězího vývaru
200 g čočky
200 g párku
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky prolisovaného česneku
sůl, pepř, bobkový list

Postup

1 Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Čočku před vařením není nutné namáčet ve vodě, stačí ji přebrat. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a osolte. Na mírném plameni nechte velmi pomalu zesklovatět (7 až 10 minut).

2 Cibuli v hrnci zaprašte moukou a promíchejte. Jíšku pak osmahněte do zlatohnědé barvy (asi 5 minut). Zalijte vývarem. Přidejte čočku, bobkový list, pár kuliček pepře a dosolte. Na středním plameni vařte do změknutí. Pokud nebudete mít nějakou extra starou čočku, bude to něco okolo půl hodinky.

3 Ke konci podle potřeby doplňte vývar nebo vodu, pokud se vám zdá polévka příliš hustá. Vyjměte koření. Vmíchejte kolečka párku, česnek a majoránku. Nechte asi 5 minut probublat. Ochutnejte a naposledy vylaďte ochucení a hustotu polévky (málo hustá – vařit déle, moc hustá – povolit vývarem). Jste hotoví!

Tipy

Čočka a namáčení. Je potřeba namáčet čočku? Ne. Namáčení mírně zkrátí dobu přípravy, jinak ale rozdíl nepoznáte. Namáčení má smysl u fazolí, kde to s dobou vaření opravdu výrazně pohne.

Čočka a sůl. Nebojte, čočka při průběžném solení tvrdá vážně nebude. Naopak – bude lépe a rovnoměrně ochucená. Jako všude i tady platí – solte hned od začátku a průběžně. Pokud narazíte na čočku, která je tvrdá a nechce změknout, bývá to většinou stará šarže čočky pár sezón dozadu.

Zahuštění rozmixovanou čočkou. Polévku můžete zahustit přirozeně rozmixováním části už uvařené čočky. Pokud ale nemáte problém s moukou a máslem, určitě polévku zahušťujte jíškou. Kombinace osmahnuté mouky a másla totiž polévce kromě zahuštění dodá i výraznou chuť a vůni.

Související

Gulášová polévka

Maso

Dýňová miso polévka

Videorecepty

Chléb Šumava

Videorecepty

Zelňačka

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo

Kulajda

Videorecepty

Lohikeitto

Videorecepty

Klasická koprovka

Videorecepty