Jak v chřestu probudit sladkost a krásnou plnou chuť? Poduste ho v trošce vody s máslem a bylinkami. Opět velmi lenivá metoda, při které na chřest není třeba skoro sahat a výsledek je naprosto úžasný.
Můžete si tady navíc dovolit chřest povařit o trošku déle a udělat ho pěkně vláčný. Kombinace s jeho sladkou šťávou a s máslem si o to přímo říká.
A jak to vlastně funguje? Na začátku přidáte trochu vody a kostku másla. Pak vše rozbubláte a jen počkáte, dokud se většina vody nevyvaří. Máslo, šťáva z chřestu a zbytky vody spolu vytvoří jemnou emulzi. Chřest mezitím tak akorát zvláční a zesládne.
Ke konci stačí přihodit nasekané bylinky a trošku s chřestem zavrtět, aby se v emulzi z másla pěkně obalil. Nic víc opravdu není potřeba. Mrkněte na video nebo si o technice glazování přečtěte na Prkýnku, kde to vysvětluji i na ostatních druzích zeleniny.
500 g chřestu (bílý nebo zelený)
1 lžíce másla
1 lžíce nasekaného estragonu
1 lžička dijonské hořčice
sůl, trocha vody
1 Chřest oloupejte. Dejte na pánev nebo do kastrolu v jedné vrstvě. Osolte, přidejte máslo, hořčici a podlijte trochou vody. Stačí 3 až 4 lžíce.
2 Přiveďte k mírnému varu a poduste něco okolo 7 minut. Voda se mezitím promísí s máslem a z velké části odpaří. Ke konci vmíchejte estragon, nechte ho v másle zavadnout a můžete podávat. Tak jednoduché to je!
Množství vody vždy přizpůsobte množství chřestu. Pokud se vyvaří dříve než chřest změkne, stačí trochu přidat. Pokud máte naopak pocit, že je vody moc (chřest už je měkký a na dne to pořád plave), tak chřest vyndejte a vodu s máslem svařte na silnějším plameni bez něj.
Další recepty s chřestem najdete v mém chřestovém speciálu. Mrkněte se na video a vyražte ven pro chřest, dokud je nejsladší!