Skromné a přesto luxusní jídlo. Sezónní hříbky, trocha bylinek, máslo a křupavé topinky. Recept na tohle jídlo vlastně nikdo pořádně nepotřebuje, stejně jsem ale nemohl odolat a natočil ho.
V receptu nečekejte žádnou fintu ani zlepšovák. Snad jen opékání hříbků ve dvou fázích. Na jedné straně zprudka a na trošce oleje. Potom přidám suroviny a pokračuji na másle pěkně pomaličku. Mám to tak nejraději!
500 g hříbků (nebo žampionů, 32,90 Kč)
4 plátky chleba (4,80 Kč)
1 cibule (1,40 Kč)
2 stroužky česneku (1 Kč)
1 a 1/2 lžíce másla másla (5,60 Kč)
3 lžíce oleje (0,80 Kč)
2 lžíce pažitky (4,60 Kč)
1 lžička kmínu (0,70 Kč)
2 lžíce čerstvého tymiánu (4,60 Kč)
sůl
Cena surovin celkem: 56,4 Kč
Cena na porci: 14,10 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Pro cenu hříbků jsem tentokrát něchtěl nechávat nulu (samosběr), proto jsem zvolil kompromis – čerstvé žampiony (se kterými recept funguje úplně báječně).
1 Hřiby očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2 V pánvi rozehřejte lžíci oleje. Přidejte hříbky a z jedné strany orestujte dozlatova. Přidejte máslo, nasekanou cibuli , česnek, kmín a tymián. Osolte, opepřete, promíchejte a opečené hříbky otočte. Takhle na mírnějším plameni restujte pěkně dozlatova. Odstavte z plamene, zasypte pažitkou a nechte chvíli odpočinout.
3 Topinky opečte na rozehřátém oleji z obou stran do zlato-hněda. Přidejte hříbky a hned servírujte.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.