Chřestová rychlovka, která se dá udělat jako rychlá sváča nebo předkrm. Recept berte spíš jako inspiraci, protože se dá dělat v nespočtu různých variací.
Můžete totiž změnit úpravu chřestu i mléčnou složku, kterou dáte na chléb (ricotta, tvaroh, našlehaný kozí sýr). Stejně tak se může lišit i zpracování chleba (grilovaný, opečený nasucho nebo na tuku).
Chřest se hodí rychle opečený, grilovaný, blanšírovaný a klidně i pečený. Ke každému z nich pak jen přidejte spršku syrových chřestových penízků, které dodají svěžest a sladkost.
500 g chřestu (bílý nebo zelený)
200 g ricotty
4 plátky pšeničného chleba
sůl, pepř, olivový olej
1 Chléb potřebe olivovým olejem a trochu i osolte. Dejte na plech a opečte v troubě se zapnutým grilem (horním ohřevem).
2 Chřest oloupejte. Většinu chřestu pak nakrájejte na dílky a menší část nechte v celku. Ten pak nakrájejte na drobné penízky (viz video).
3 V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte chřest, osolte a orestujte dozlatova. Připravený chléb potřete ricottou a nandejte opečený chřest i penízky. Opepřete, zastříkněte oliváčem – et voilà!
Další recepty s chřestem najdete v mém chřestovém speciálu. Mrkněte se na video a vyražte ven pro chřest, dokud je nejsladší!