Na české rané brambory si sice ještě chvíli počkáme, ale aspoň už budete připraveni předem. Chřest se totiž s nimi setkává až na samotném konci sezóny. Když to ale klapne, tak je to potom naprosto úžasné spojení.
Pečený chřest doporučuji použít na chřest, který jste třeba nestihli použít úplně čerstvý, nebo v situaci, kdy ho potřebujete rychle zpracovat.
Pečení totiž charakter chřestu mírně potlačí a přebije. Převládají výrazné chutě z opečení a u chřestu se víc zvýrazní i jeho mírná hořkost (hlavně u zeleného).
Pokud ho ale kombinujete s vajíčky, které mají pěkný tekutý žloutek a s uvařenými bramborami na loupačku, tak je to kombinace jak vyšitá. Obzvlášť, pokud vše pojistíte oříškem čerstvého másla!
800 g raných brambor
600 g chřestu (bílý nebo zelený)
4 vejce
2 lžíce másla
sůl, slunečnicový olej
1 Brambory očistěte a vydrbejte kartáčkem. Dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut do změknutí. Máslo rozpusťte v rendlíku.
2 Chřest oloupejte a rozložte na plech. Zakápněte olejem a dobře promíchejte nebo potřete mašlovačkou, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Osolte a dejte péct do trouby na 230 °C asi 10 minut.
3 Na dno rendlíku nalijte vodu do výšky 1 cm. Zakryjte poklicí a přiveďte na středním plameni k varu. Odkryjte, na dno vložte papírový ubrousek a opatrně přidejte vejce. Zakryjte a vařte 7 minut. Poté vejce mírně zchladťe a oloupejte.
4 Uvařené brambory slijte, nechte chvíli vydýchat a poté nakrájejte. Vejce nakrájejte podélně na čtvrtinky. Vše společně nandejte na talíře, podle chuti dosolte a zalijte rozpuštěným máslem.
Další recepty s chřestem najdete v mém chřestovém speciálu. Mrkněte se na video a vyražte ven pro chřest, dokud je nejsladší!