Pod svícnem bývá tma a v české kuchyni to platí dvojnásob. Máme ve spíži tolik úžasných surovin. Chodíme kolem nich každý den a bereme ja jako úplně samozřejmé.
Jednou z takových ingrediencí je podle mě i český tvaroh. Kdo někdy zkoušel dělat tvarohové knedlíky v zahraničí, dá mi určitě za pravdu. Bez něj to prostě není ono.
V české kuchyni ho máme nejčastěji spojený se sladkými recepty. Knedlíky, koláče nebo třeba nanuk Míša. Tam všude je právem za hvězdu.
Co kdybych vám teď ale řekl, že se dá z českým tvarohem udělat kouzlo, které ho vystřelí na špičku i ve slaných receptech. Brali byste něco takového? (Já jo! :)
Když jsem tuhle finto zkusil včera poprvé, úplně mě to dostalo a měl jsem z objevu děsnou radost. Jsem si jistý, že už to přede mnou určitě někdo zkoušel. Pro mě to ale bylo poprvé.
V čem kouzlo spočívá? V přidané soli!
Jo! Nic víc není potřeba. Stačí když tvaroh pořádně osolíte a promícháte. Když ho pak ochutnáte, zjistíte, že takhle naslano se pro tvaroh otevírají dveře úplně všude.
Chutná až neuvěřitelně dobře jen tak sám o sobě. Zůstává mu jeho úžasná krémovitost, tučnost i nakyslá chuť. Všechno je ale solí zesílené a je to skoro až šok, jak je osolený tvaroh dobrý.
Možná přeháním, možná ne. Kupte si vaničku tučného tvarohu a vezměte mě klidně za slovo! :)
Zkoušel jsem to s různými typy tvarohu. Nejlépe ale funguje tvaroh tučný, který má okolo 9 % tuku. Tvaroh je také potřeba osolit výrazně, jinak kouzlo nebude fungovat.
Hmotnostně je to někde od 2 do 3,5 % soli. Je to také hlavní rozdíl oproti běžnému tvarohu jen tak na chlebu, s ranými bramborami nebo v pomazánkách, kde se solí dochucuje jen mírně (pod 1 %).
Připadám si trochu blbě, že vám tu vysvětluji, že si máte osolit tvaroh. Ale risknu to. Zkuste, ochutnejte a dejte mi vědět! :)
250 g tučného tvarohu (>9 % tuku)
sůl
1 Tvaroh vyklopte do misky. Na začátku osolte jen malinko a pořádně tvaroh rozšlehejte lžící. Postupně přidejte soli trochu víc (podle chuti) a znovu pořádně rozmíchejte. Tvaroh by měl být výrazněji slaný podobně jako např. sýr feta. Nemusíte jít až úplně na doraz. Slanost tvarohu by ale měla být jasně zřetelná.
S čím slaný tvaroh ochutnat? Úplně na poprvé doporučuji letní zeleninu a křupavý chléb. Dělal jsem takhle zatím dvě variace – jednu topinkovou a jednu volnou. Obě ale fungují parádně.
Křupavý chléb, solený tvaroh a na to zelenina se zálivkou. Rajčata, okurka, paprika, oliváč, ocet, sůl (malinko) a pepř. Nic víc není potřeba. Zálivka a tvaroh se v průběhu jídla pěkně promíchají. Křupavost a vůně chleba to už jen podtrhnout.
Nemůžu se dočkat, až toho se soleným tvarohem vymyslím víc. Pokud vás mezitím něco napadne, dejte mi určitě vědět. Zatím – tvarohu zdar!