Teď bacha, tenhle můj objev jsem si pro vás schovával až nakonec. Původně jsem chtěl dělat grilovanou klasiku a na videu to tak i je. Při náhodném zpracování zbytků z chřestu jsem ale narazil na způsob úpravy, která s chřestem udělá naprostý zázrak.
Říkáte si teda něco jako kapustičky na zádíčka? Jo, a možná i lepší! Ta proměna chřestu je totiž natolik zásadní, že ho možná na poprvé ani nepoznáte. A podle mě dokáže k chřestu přitáhnout i ty největší opozdilce a remcaly.
Uznávám, že úvodní foto nevypadá dvakrát lákavě, ale nechte si to vysvětlit. Na začátku vezmete chřest a nastrouháte ho škrabkou na stuhy (viz video). Zelený předtím nemusíte ani loupat, stačí zkrátit. U bílého to vezmete jedním šmahem hned po loupání.
Jakmile máte stuhy, hodíte je v tenké vrstvě na rozehřátý gril nebo grilovací pánev. Pak chvíli počíháte, dokud se chřest na několika místech nepřichytne do černa. Hned potom ho sundáte, dáte do mísy a tam ho dorazíte solí, pepřem a dobrým oliváčem.
Zakryjete, počkáte pár minut a budete mít před sebou chřest jaký jste ještě nejedli. Chřest totiž úplně změkne, neuvěřitelně zesládne a do okolí pustí všechnu voňavou šťávu.
Je to pak až neuvěřitelné, jak je chřest šťavnatý a sladký. Když je totiž chřest upravený vcelku, všechnu chuť a šťávu ze sebe uvolňuje až v momentě, kdy do něj pořádně kousnete. Tady ale dostane pár minut náskok a vy ho ochutnáte až pěkně rozjetý.
Ve finále jsem recept ještě trochu vyladil a kombinuji chřest grilovaný (více kouřový) i chřest čerstvý (čistě jen sladký). Teplo z grilovaného chřestu a přidaná sůl totiž stačí tak akorát na to, aby změklo úplně vše.
Už ale nebudu povídat, skočte na to a nebojte se. Vezměte škrabku a rozjeďte to! ;)
500 g chřestu (ideálně bílý i zelený)
sůl, pepř, dobrý olivový olej
1 Bílý chřest oloupejte, zelený jen zkraťte. Vezměte škrabku a nastrouhejte chřest na tenké stuhy (viz video).
2 Stuhy pak rozdělte na tři díly. Jeden díl dejte do mísy a dejte stranou. Zbylé dva díly pak zhruba ve dvou až třech várkách ogrilujte na rozehřátém grilu nebo grilovací pánvi. Pohlídejte jen to, ať je většina chřestu v přímém kontaktu s mřížkou. Chřest se trochu přilepí a sem tam zčerná – to je OK. Nechte ho na grilu asi 1 až 2 minuty (otáčet není třeba).
3 Chřest z grilu přidejte do mísy k syrovému. Osolte, opepřete a velkoryse zastříkněte dobrým oliváčem. Dobře promíchejte, zakryjte a nechte zapařit asi pět minut. Hotovo! Můžete se kochat... ;)
Co nějaké složitější ochucení? Určitě je možné, ale na začátek to zkuste jen tak. Potom se samozřejmě meze nekladou.
Nepropadají mi ty stuhy skrz mřížku do ohně? Propadají! A proto vytáhněte jemnější mřížku nebo děrovaný nástavec na grilování zeleniny. Pokud nemáte a jste šikovní, rozložte stuhy příčně přes mřížku.
Další recepty s chřestem najdete v mém chřestovém speciálu. Mrkněte se na video a vyražte ven pro chřest, dokud je nejsladší!