Velikonoční nádivka

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 98 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Dobrý nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro!

Suroviny

5 rohlíků nebo housek
200 g vařeného uzeného masa
200 ml mléka
4 vejce
75 g másla
2 hrsti zelených listů (špenát, kopřivy)
1 hrst listové petržele
sůl, pepř, muškátový oříšek
máslo na vymazání formy

Postup

1 Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C.

2 Zelené listy spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.

3 Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.

4 Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte. Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a u pečte dozlatova (asi 30 minut).

Související

Velikonoční sušenky s polevou

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční věnec

Sladké pečení a dezerty

Tvarohový beránek

Sladké pečení a dezerty

Mandlové jidáše

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Jidáše

Sladké pečení a dezerty

Mazanec

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční beránek

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční vejce

Videorecepty