Bramborový salát už ode mě máte, tak teď i smažený kapr, ať to máme kompletní. Přidám k tomu i radu jak kapra snadno očistit, abyste se z toho nezbáznili. Mrkněte na video!
Doporučuji vždy začít už při nákupu a pořídit kapra kuchaného a zbaveného šupin. Nikdy kapra nedržte živého ve vaně – trpí tím kapr a na kvalitě masa vůbec nic nezískáte. Koupenou rybu skladujte v lednici (při teplotě 0 až 4 °C), kde v pohodě vydrží 2 až 3 dny perfektně čerstvá.
Kapra můžete samozřejmě klasicky vyfiletovat v jednom kuse. Pokud si ale netroufáte, ukážu vám na videu jednoduchý postup, kdy se k pěkným porcím dopracujete přes kapří podkovy.
4 podkovy z kapra (nebo jeden filet, bez šupin)
100 g strouhanky
100 g hladké mouky
1 vejce
sůl, citrónová šťáva
olej na smažení
1 Kapří podkovy položte naplocho a rozdělte podél páteře z obou stran. Na vnitřní straně podřízněte žebra, otočte žebry směrem k podložce a za stálého tlaku na nůž směrem k podložce žebra odřízněte. Filet otočte zpátky a na hřbetní části nařízněte sérií řezů – ne zcela skrz a zhruba co 3 až 5 mm od sebe (jak těsně to trefíte). V ocasní části nařízněte filet po celé délce.
2 Připravené díly kapra zakápněte citrónovou šťávou, osolte a nechte odležet v lednici (alespoň 30 minut). Mouku, strouhanku a rozšlehané vejce s trochou vody rozdělte do tří větších misek.
3 Odleželé díly kapra osušte a postupně obalte v mouce, strouhance a rozšlehaném vejci. Pokud chcete mít extra pěknou krustu, klidně přidejte ještě jedno obalení ve vejcích a ve strouhance.
4 V pánvi rozehřejte vrstvu oleje (asi 1 cm) na středním plameni. Opatrně vložte obaleného kapra a smažte z obou stran dozlatova. Usmažené řízky osušte na papírovém ubrousku a podávejte s bramborovým salátem a dílkem citrónu.