Obláčkové knedlíky? Jo! Jsou úžasně lehké, protože jsou celé z tvarohu. Bez míchání těsta i bez prášení moukou. Oslavte s receptem první jahody v sezóně a úžasný český tvaroh.
Tvarohové obláčky využívají přirozených vlastností českého tvarohu, který po zbavení přebytečné tekutiny funguje sám jako jednoduché těsto.
Můžete tak připravit ovocné knedlíky, které jsou obalené jen v tenké vrstvě tvarohu. Nebudete věřit, ale vážně to jde a ještě navíc dost snadno. Určitě snadneji než klasické tvarohové knedlíky.
Takové knedlíky můžete povařit jen krátce a tvaroh uvnitř bude ještě krémový. Pokud dobu vaření prodloužíte, tvaroh ztuhne úplně a bude se chovat víc jako běžné těsto.
250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
očištěné jahody (asi 15 ks)
pšeničná krupice
Z jedné kostky tvarohu vyrobíte asi 15 menších knedlíků, což odpovídá dvěma porcím. Množství můžete samozřejmě snadno škálovat – prostě jen přidejte další tvaroh podle počtu jahod a knedlíků.
Určitě si taky předem připravte věci na ozdobu – rozpuštěné čerstvé máslo a moučkový cukr.
1 Připravte si velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.
2 Tvaroh rozbalte a dejte na papírový ubrousek. Přiklopte dalším ubrouskem a vymačkejte z tvarohu co nejvíc tekutiny. Vymačkaný tvaroh by měl být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, použijte nový suchý ubrousek a postup opakujte.
3 Z vymačkaného tvarohu postupně odebírejte dílky, které dlaní vyválejte do kuličky (asi 3 cm v průměru). V dlani ji pak rozmáčkněte na placku, přidejte jahodu a pak opatrně zabalte. Knedlík vyválejte dlaní dokulata, dejte do misky s krupicí a obalte.
4 Vytvarované knedlíky vložte opatrně do vroucí vody. Knedlíky vařte jeden a půl až pět minut. Po minutě a půl bude jahoda ohřátá a tvaroh uvnitř ještě tekutý. Po třech minutách bude jahoda měkčí a tvaroh ještě stále vláčný. Po pěti minutách je jahoda uvnitř zcela měkká a tvaroh pevnější.
5 Uvařené knedlíky opatrně vylovte děrovanou naběračkou. Před nandáním na talíř naběračku s knedlíky otřete o utěrku nebo ubrousek, abyste je zbavili přebytečné vody. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.
Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Knedlíky jsou pak ale hodně křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici (nebo v hrubé mouce).
Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.
A co další ovoce? Jasná věc! Jahody, meruňky, švestky jsou nejlepší. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.
Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!