V tomhle receptu vás naučím jak připravit luxusní bramborové noky a jak je snoubit s nejlepší podzimní surovinou – s hříbky.
Sám mám tyhle nočky úplně nejraději a říkám jim polštářky. Po odkrojení je totiž nijak dál netvaruji a ani je netrápím vidličkou, jak je to vidět v italských receptech.
Krájím je z vytvořeného hada nožem a po odkrojení jim nechám typický promáčklý tvar, který připomíná polštářek nebo malý obláček. Když si je dělám pro sebe, dělám je ještě o něco menší, než na videu. Je to pracnější, ale jsou pak ještě víc roztomilé.
Hříbky zprudka opeču na oleji a pak společně s máslem a cibulí podusím na mírnějším plameni. Poté je rozdusím s trochou vývaru na hustou omáčku s výraznou chutí. Hříbky můžete ve finiši zjemnit smetanou nebo parmazánem, ale většinou to není moc potřeba.
500 g vařených brambor
200 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička soli
Na hříbkovou omáčku:
400 g hříbků (ano, jde to i s jinými houbami)
200 ml drůbežího vývaru
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
čerstvý tymián
sůl
1 Nejprve si připravte brambory na noky a dušené hříbky. teprve poté, se pusťte do přípravy noků. omáčka se mezitím rozleží a nic se jí nestane. V opačném pořadí by ale noky ztratily na čerstvosti.
2 Brambory je ideální uvařit den předem ve slupce. Oloupat a nastrouhat na jemném struhadle nebo prolisovat v jemném lisu na brambory. Hříbky očistěte – menší hříbky nakrájejte na poloviny, větší na silné plátky.
3 V pánvi rozehřejte olej. Přidejte hříbky a opečte do zlatohněda. Otočte a orestujte i na druhé straně. přidejte máslo, cibuli, česnek a dobře osolte. Na mírném plameni nechte pomalu zesklovatět cibuli i česnek (alespoň 7 minut).
4 Přidejte tymián a vývar. Zvyšte plamen a přiveďte k mírnému varu. Poté opět ztlumte a nechte pomalu dusit do zhoustnutí.
5 Na noky si připravte velký hrnec s vroucí osolenou vodou. Prolisované brambory dejte do mísy. Přidejte mouku, vejce a sůl. Vypracujte pěkné soudržné těsto. Množství mouky si upravte podle potřeby.
6 Z těsta ukrajujte menší díly a rozválejte je do hadů o tloušťce okolo 1-2 cm. Z hada ukrojujte jednotlivé nočky a odkládejte je stranou na pomoučenou pracovní plochu.
7 Noky pak uvařte ve vroucí vodě. Podle velikosti jim stačí asi 3 až 5 minut.
8 Hotové nočky opatrně vyjměte z vroucí vody, sceďte a nechte trochu okapat. Pozor, jsou opravdu jemné, tak ať je nepotlučete. Nočky pak co nejjemněji vpravte k hříbků a promíchejte. Máte hotovo!