Tohle je klasický velikonoční beránek z třeného těsta s kakaem. Těsto jsem ale udělal extra bohaté a voňavé, takže v něm najdete mleté mandle, datlový sirup, vanilku i celozrnnou špaldovou mouku. Jeho krásné vůni a barvě budete odolávat jen ztuha!
150 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
150 g třtinového cukru
175 g másla
125 ml mléka
50 g mletých mandlí
5 vajec
30 g kakaa
4 lžíce datlového sirupu
8 g kypřícího prášku do pečiva
1 lžička mleté vanilky (nebo vanilkového extraktu)
1 lžička strouhané citronové kůry
špetka soli
máslo a mouka na vysypání formy
1 Troubu rozehřejte na 160 °C. Máslo rozpusťte a nechte mírně vychladnout. Obě mouky prosejte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem, kakaem, mandlemi, vanilkou, citronovou kůrou a špetkou soli. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí).
2 Vejce rozšlehejte v míse s cukrem a sirupem, dokud nezesvětlají a nenabudou na objemu. Postupně vmíchejte suchou směs spolu s mlékem. Úplně na konec tenkým pramínkem zašlehejte i rozpuštěné máslo.
3 Připravené těsto vylijte do vymazané formy. Dejte do trouby a pečte zhruba 60 minut. Formu nechte mírně vychladnout. Opatrně nadzvědněte a vyjměte beránka.