Jedno z nej českých národních jídel! Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezóně. Taky vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické koma, kterým nás knedle posílají do ráje. Mrkněte na video!
Moje knedlíky jsou vždy dělané podle citu a bez složitého koumání. Spíš se snažím, abych neudělal velký nepořádek a aby byly co nejrychleji na stole.
Určitě máte svůj oblíbený recept a ten můj není nijak výjimečný. Žádná finta nebo chyták. Prostě jen Cuketkovy tvarohové knedlíky! :)
250 g měkkého tvarohu (16 Kč)
200 g jahod (20,70 Kč)
1 vejce (2,50)
4 lžíce másla (6 Kč)
150 g hrubé mouky (1,40 Kč)
50 g moučkového cukru (0,60)
sůl
Cena surovin celkem: 47,20 Kč
Cena na porci: 11,80 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v červenci 2019.
Poměr jedno vejce na jednu vaničku tvarohu je jednoduchý a snadno si ho zapamatujete. Množství mouky bude vždy podle citu. Sám dávám jen asi 3 až 4 lžíce na jeden tvaroh. Pokud děláte knedlíky poprvé, začněte se 150 g mouky.
Určitě si taky předem připravte věci na ozdobu – rozpuštěné čerstvé máslo a moučkový cukr.
1 Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, špetičku soli a promíchejte. Přidejte hrubou mouku, krátce promíchejte a nechte chvíli odležet.
2 Mezitím si připravte velký hrnec s vroucí vodou. Očištěné jahody osušte, ty větší podle potřeby rozkrojte.
3 Těsto po krátkém odležení vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto zbytečně nehnětejte, jen ho s pomocí trochy mouky vyválejte do tvaru válečku (5 až 6 cm v průměru).
4 Z válečku pak odkrajujte dílky těsta, které v dlani rozmáčkněte. Do středu přidejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a nakonec ještě trochu vyválejte do tvaru kulatého knedlíku. Šišatost ani občasná tenká stěna vůbec nevadí. I když se to často všude píše, tak tvarohové knedlíky nemají moc velkou chuť praskat.
5 Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a před nandáním na talíř naběračku osušte o ubrousek nebo utěrku. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.
Čím víc mouky přidáte, tím budou knedlíky tužší. Stejné je to s hnětením – čím víc budete těsto hnětat, tím budou knedlíky gumovější. Je to i důvod, proč se na tvarohové knedlíky používá hrubá mouka. Vše s jedním cílem – co nejvíce zbrzdit vyvinutí lepku (a s tím související pružnosti) v těstě.
Pro extra bohaté knedlíky nahraďte vejce dvěma žloutky (žloutek je tučnější a dá knedlíkům pěknou barvu).
Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.
A co další ovoce? Jasná věc! Jahody, meruňky, švestky jsou nejlepší. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.
Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!