Těsto na tyto perníčky je slazené pouze datlemi. Zvenčí jsou namočené v datlovém sirupu s kořením a na cestu jsem je ještě poprášil huňatým kožichem z kokosového cukru.
Pokud se vám líbily moje hned měkké perníčky s jinovatkou, tak se vám budou líbit i tyhle. Díky datlím mají vláčnost. Klasické koření, mandle a datlový sirup jim zase dávají úžasnou vůni a chuť.
Navíc u nich nemusíte dlouho čekat, až budou měkké. Stačí je nápéct třeba i den předem!
230 g celozrnné špaldové mouky
125 g datlí
50 g mletých mandlí
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva
Na obalení perníčků:
40 g kokosového cukru
4 lžíce datlového sirupu
4 lžíce vody
1 badyán
1 celá skořice
3 hřebíčky
1 Nakrájené datle zalijte 80 ml horké vody a nechte 10 minut nabobtnat. Rozmixujte v mixéru na pyré. Datlové pyré a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvíli vychladnout.
2 Do misky dejte mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, mandle, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce a zapracujte do mouky. Zalijte rozpuštěným máslem s datlemi a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice. Troubu rozehřejte na 170 °C.
3 Do rendlíku dejte 4 lžíce datlového sirupu a 4 lžíce vody. Přidejte celé koření, přiveďte k varu a spolu s kořením svařte zpět na sirup. Koření vyjměte a nechte vychladnout.
4 Těsto v lednici mezitím ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).
5 S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (pro větší perníčky klidně i 10 minut). Upečené perníčky přetřete tenkou vrstvou kořeněného sirupu. Nechte chvíli vsáknout a poté posypte trochou kokosového cukru na ozdobu.
Skladování. Perníčky skladujte v chladu a v uzavřené nádobě (jinak postupně vyschnou a ztvrdnou).