Jeden z našich rodinných receptů po babičce. Dortíčky jsou určitě pracnější, ale mám je hned po rohlíčcích asi nejraději a vždycky mizí kosmickou rychlostí.
Cukroví je složené z bohatšího lineckého těsta obohaceného o kakao a mleté mandle. Kolečka se slepují máslovým krémem, ve kterém jsou opět mleté mandle a kokos. To celé ještě s polevou a mandličkou.
No, fičák. Mám ale tyhle dortíčky tak rád, že si tu práci vždycky dám a alespoň jednu várku zmáknu. Pokud neznáte, určitě je zkuste!
200 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa
1 žloutek
mandle a čokoládová poleva na zdobení
Na krém:
60 g změklého másla
40 g moučkového cukru
20 g strouhaného kokosu
20 g mletých mandlí
1 lžíce kakaa
1 lžíce tuzemáku
1 lžička vanilkového extraktu
Videorecept jsem zkrátil o výrobu polevy. Můžete použít klasickou čokoládovou polevu nebo jestli máte nějakou svoji oblíbenou z jiného cukroví, použijte ji klidně taky.
1 Do mísy dejte mouku, máslo na kostky, cukr, mandle, kakao a žloutek. Vypracujte pěkné těsto, zabalte do fólie a nechte odležet v lednici přes noc (v nouzi alespoň 1 hodinu).
2 Troubu si předehřejte na 170 °C. Odpočaté těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli povolit. Těsto rozválejte válečkem na plát silný asi 3 mm. S pomocí vykrajovátka vykrajujte asi 3 cm velká kolečka. Přendejte na plech a pečte v troubě asi 5 až 7 minut. Pozor – tmavé těsto můžete snadno připálit, protože není vidět barva. Doporučuji hlídat i podle vůně.
3 Teď si připravte krém. Do mísy dejte máslo s cukrem a utřete na pěnu. Vmíchejte kokos, mandle, tuzemák, kakao a vanilkový extrakt. Upečená kolečka nechte vychladnout a mezitím si ve vodní lázni rozehřejte polevu. Kolečka slepujte krémem, ozdobte polevou a mandličkou.