Víkend! Čeká vás návštěva, rodinná oslava nebo prostě jen slavnostní oběd a chcete hosty překvapit nějakou jahodovou bombou? Myslím, že pro vás něco mám!
Jednoduché šlehačkové dorty s korpusem jsou populární hlavně za oceánem. Jsme si ale jistý, že ji je můžeme s klidem vypůjčit.
Výhody tohoto typu dortu jsou totiž fakt velké. Korpus je jednoduchý na přípravu a zvládne ho úplně každý. Kypří se prdopečem, takže ani není třeba šlehat sníh. A i když se třeba korpus úplně nepovede, tak se žádná tragédie nekoná, protože se nakonec stejně všechno zamaskuje vrstvou šlehačky a jahod.
Dort se také dá s úspěchem připravit předem. Buď, že si připravíte pláty korpusu a sestavíte až je potřeba. Nebo ho klidně můžete sestavit a nechat odležet v lednici. Fakt žádná věda. Vypadá a chutná úžasně, tak se do toho pusťme!
800 g jahod
400 ml smetany na šlehání
120 g polohrubé mouky
100 g cukru krystalu
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
4 lžíce tučné zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
2 g kypřícího prášku
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Suroviny odpovídají kulaté dortové formě o průměru 18 až 20 cm.
1 Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny). Polovinu jahod dejte do mísy, zasypte cukrem a nechte rozležet. Šlehačku dobře vychlaďte. Troubu si rozehřeje na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí, strouhankou).
2 Mouku prosijte do mísy a rozmíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Do jiné mísy dejte vejce a cukr (klidně můžete v robotu). Obojí vyšlehejte metlou dokud vejce nezesvětlají. Poté pomalu zapracujte směs mouky a na konec tenkým čůrkem vmíchejte máslo.
3 Připravené těsto nalijte do formy a dejte péct asi na 25 až 30 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout. Poté otevřete formu a korpus opatrně vyklopte. Dejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
4 Smetanu vyšlejte na šlehačku a pak do ní opatrně vmíchejte zakysanou smetanou. Dortový korpus poté opatrně rozkrojte zubatým nožem na dva stejně vysoké díly. Pro snadnou manipulaci s dortem si připravte velký talíř nebo tác, na kterém budete dort kompletovat.
5 Spodní díl korpusu potřete šlehačkou a přidejte jahody s cukrem. Přiklopte druhým dílem. Opět přidejte šlehačku a ozdobte čerstvými nakrájenými jahodami. Sestavený dort opatrně přeneste do lednice a nechte ho tam před podáváním rozležet.
Můžu udělat dort s více vrstvami? Jasně! Pokud si troufáte, korpus má rezervu na to, abyste ho rozdělili na tři tenčí díly. Zkoušel jsem to a dort bude ještě pořád pěkně držet. Vychází to i se šlehačkou i jahodami. Víc než tři vrstvy ale už nedoporučuju – dort pak zbytečně ztěžkne a může se vám v teple rozjet. Pokud byste ho chtěli zvětšit, je snazší znásobit suroviny na korpus a použít větší formu.
A co náplň? Tu můžete poladit také. Začít můžete s ochucením šlehačky (mírně dosladit, přidat vanilkový cukr). Druhá věc jsou jahody, které můžete marinovat v likéru (ty z hořkých pomerančů jsou nej – Cointreau, Grand Marnier). A přidat můžete i mezivrstvy – potřít korpus marmeládou nebo přidat žloutkový krém.
Jak na rovný korpus? Při pečení v kulaté formě korpus ve středu vypoulí do výšky a po okrajích naopak zůstane nízký. Efekt je daný tím, že se těsto na okraji propeče rychleji než těsto ve středu. Střed tak vyběhne víc a okraje méně. Dá se s tím něco dělat? Jo! Při pečení pomůže, pokud okraje formy po obvodu obalíte chladičem – např. proužkem navlhčené papírové utěrky. Teplo se bude spotřebovávat na odpařování vody, okraje korpusu se tak rychle neprohřejí a vyběhnout do stejné výšky jako střed korpusu. Pokud si to budete chtít zkusit, stačí formu obalit dvakrát složeným ubrouskem, který navlhčíte a vymačkáte. Ubrousek pak stačí sundat zhruba v polovině pečení korpusu a uvidíte, že vyběhne pěkně rovnoměrně.
Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!