Já vám nevím, existuje v českém pečení nějaký víc pohodový recept? Bublanina promine skoro vše a ten pocit, když na stůl nesete plný plech... Ach!
800 g jahod (popř. další letní ovoce)
250 g polohrubé mouky
150 g cukru krystalu
125 g rozpuštěného másla
125 ml smetany
3 vejce
6 g kypřícího prášku
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Rozpis je pro menší plech nebo pekáč o rozměrech cca 24 x 32 cm.
1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo rozpusťte a nechte mírně vychladnout. Jahody očistěte a zbavte stopek (větší jahody rozkrojte). Mouku prosijte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Plech na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí, strouhankou).
2 Vejce rozšlehejte v míse s cukrem, dokud nezesvětlají. Přidejte smetanu s moukou a opatrně rozmíchejte. Úplně na konec tenkým pramínkem zašlehejte i rozpuštěné máslo.
3 Připravené těsto vylijte na vysypaný plech. Přidejte ovoce a dejte péct do trouby asi 25 až 30 minut.
Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!