Velikonoční vejce

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 20 vajíček Hodnocení 58 hlasů

Vidíte ty krásné barvy? Všechny vznikly přírodní cestou a v domácích podmínkách je zvládnete v pohodě i vy. Stačí mít po ruce pár základních surovin a vajíčka, která chcete obarvit.


Otestoval jsem pro vás spoustu různých způsobů i přírodních barviv. Vybral jsem ty, které bezvadně fungují a ještě navíc dávají úžasné barvy. Přitom si vystačíte jen se čtyřmi základními surovinami a počet odstínů, které dostanete, je téměř nekonečný.

Metodu barvení jsem navíc upravil tak, aby nedocházelo k plýtvání potravinami, které na barvení použijete. Barvivo si totiž připravíte zvlášť a pokud chcete, můžete uvařenou zeleninu (řepu nebo zelí) klidně použít dál.

Pamatoval jsem i na správně uvařená a chutná vajíčka, která budou bez problémů jedlá. Při studené metodě barvení, si vejce uvaříte a zchladíte předem – nebudou pak gumová a se zeleným žloutkem.

A jako bonus pro vás mám i pěkně sytou zelenou barvu hned ve dvou variantách. Ve většině návodů ji moc nenajdete a když už, tak je to jen vybledlá zelená ze špenátu. Já vám poradím hned dvě varianty, jak se k pořádné zelené propracovat.

Opravdu to funguje?

Ano! A krásné fotky nabarvených vajíček mých čtenářů to potvrzují. Pro správné nabarvení vajíček je ale potřeba přesné dodržení návodu – hlavně připravit dostatečně silné barvivo, které opravdu barví.

Určitě nestačí odměřit suroviny a vodu jen tak od oka a počítat, že vše vyjde na jedničku. Pokud se do barvení pustíte, projděte si obecný postup a hlavně přesný rozpis surovin pro přípravu barviva.

Obecný postup

Vejce na barvení musí být bílá, suchá, čistá a odmaštěná. Před barvením je tedy vždy umyjte ve vodě s trochou saponátu. Osušte a nechte vyschnout. Hnědá vejce můžete nabarvit také, počítejte ale s o hodně tmavšími odstíny. Pro barvení zastudena vejce předem uvařte natvrdo (10 minut) a po uvaření ihned zchladťe v ledové vodě.

Barvení zastudena – nejprve si vždy připravte barvivo. Odměřte si potřebné množství základní suroviny a vody. Povařte 15 až 30 minut. Poté sceďte a nechte úplně vychladnout. Barvivo dejte do sklenice, přidejte ocet a promíchejte. Opatrně vložte již uvařená a zchlazená vejce natvrdo a nechte nabarvit přes noc v lednici.

Barvení zatepla – také začněte s přípravou barviva. Povařte 20 až 30 minut a sceďte. Vraťte do hrnce a povařte spolu s vejci do požadovaného sytosti – ideálně ne déle než 10 minut. Vejce po uvaření ihned zchlaďte ve studené vodě.

Leštění vajec – hotová vajíčka můžete naleštit trochou oleje (nebo sádla). Pozor si dejte u světlých vajíček s jemnými pastelovými barvami, u těch po naleštění o jemný odstín přijdete.

Žlutá vejce

Krásně žlutá a svítivá vajíčka získáte s pomocí mleté kurkumy, kterou seženete v každém supermarketu. Kurkuma barví krásně sytě – stačí jen pohlídat dávkování a dobu barvení, abyste dosáhli požadované sytosti. Získáte ta nejkrásnější zlatá vajíčka!

Žlutá jde u kurkumy od úplně světloulinké až po téměř žlutooranžovou. Doporučuji při barvení počíhat na sytou a svítivě žlutou, která vypadá nejlépe.

Barvivo: 500 ml vody, 2 lžíce kurkumy a 2 lžíce octa.

U kurkumy fungují dobře obě metody – za tepla i zastudena. Barvení zatepla je rychlejší a barva je i o fous rovnoměrnější.

Růžová vejce

Barvivo z červené řepy dává krásně zabarvená vejce, která jdou od světle růžové až po vínovou. Intenzitu barvy si můžete přesně určit podle délky barvení.

U červené řepy jde barva od světle růžové až k bordeaux. Čerstvá šťáva je sice pěkně výrazná, ale po čase mírně vybledne.

Barvivo: 500 ml vody, 400 g strouhané červené řepy a 2 lžíce octa.

U řepy doporučuji barvit zastudena, ale půjde to samozřejmě i za tepla.

Oranžová a červená vejce

Barvení s pomocí slupek ze žluté cibule je jedno z nejznámějších. Cibulové slupky totiž barví naprosto spolehlivě a dávají pěkné syté barvy. Můžete si tady vybírat od jasně oranžové, přes červenou až k tmavé červenohnědé barvě.

Slupky z cibule dávají krásně hřejivé odstíny – svítivě oranžovou, ukázkovou červenou i tmavou červenohnědou barvu.

Barvivo: 500 ml vody, slupky z 10 žlutých cibulí a 2 lžíce octa.

Pokud chcete dosáhnout jednolité a krásně syté barvy, doporučuji barvit zatepla. Barvení zastudena dává o fous živější barvy a vejce budou mít na povrchu i mírnou texturu.

Modrá vejce

Modrá vajíčka jdou úplně parádně a můžete vybírat ze spousty různých odstínů a sytostí. Barví se tentokrát červeným zelím a využíváme tady vlastnosti zelné šťávy, která mění barvu podle svého pH.

Čím je barvivo ze zelí kyselejší (ocet), tím jde barva víc do fialova. Čím je naopak barvivo více zásadité (jedlá soda), tím jde výsledná barva víc do modra (až do zelena). Okyselená šťáva barví silněji a dává sytější barvy. Barvivo s trochou sody barví slaběji, ale zase získáte krásně jemné pastelové tóny.

Zelná šťáva barví podle svého pH – zásaditá barví do bleděmodré, kyselá pak víc k fialovým tónům. Sytost barvy určíte délkou barvení. První vejce zleva je barveno více zásaditou šťávou, druhé naopak víc kyselou. U třetího a čtvrtého vejce vidíte rozdíl v délce barvení – 3 hodiny vs. 12 hodin v nálevu.

Barvivo: 500 ml vody, 600 g nakrouhaného červeného zelí a buď 2 lžíce octa nebo 2 lžičky jedlé sody.

Modrá vejce doporučuji barvit metodou zastudena. Nejsilněji a nejlépe barví barvivo s přídavkem octa. Pokud si ale chcete vyzkoušet jiné odstíny, můžete do šťávy přidat i trochu jedlé sody nebo nechat šťávu jen tak.

Zelená vejce

V tradičních návodech na barvení obvykle najdete barvení špenátem nebo něčím podobným zeleným, výsledná barva je ale hodně slabá a vybledlá. Já jsem se zelenou trochu experimentoval a nakonec jsem z toho přeci jen nějaké pěkné barvy dostal.

U zelené máte dvě možnosti. U té první získáte pěkné tyrkysově zelené tóny, když modrá vejce (ze zelí) po nabarvení a zaschnutí krátce namočíte do roztoku s jedlou sodou.

Pokud chcete klasickou zelenou, je potřeba začít u vajíček nabarvených kurkumou. Ty pak ještě znovu nabarvit na modro a nakonec také vykoupat v sodě. Tahle barva je pracná a ne úplně předvídatelná. Ale pokud na zelené trváte a nechcete tam mít ty tóny do modra, tak to zabere.

První tři vejce zleva jsou nejprve nabarvená kurkumou. Poté jdou k nabarvení do šťávy ze zelí a nakonec ještě dostanou krátkou lázeň ve vodě s troškou jedlé sody. Dvě vejce napravo vznikla z modrých vajec, která prošla krátkým namočením ve vodě s jedlou sodou.

Barvení s kurkumou – nejprve si nabarvěte žlutá vejce v kurkumě a nechte zaschnout. Poté nabarvěte v zelné šťávě za studena a znovu nechte zaschnout (nelekněte se tmavé zelenohnědé barvy). V 100 ml vody rozpusťte 2 lžičky jedlé sody, namočte vejce a nechte zaschnout.

Barvení bez kurkumy – nabarvěte modrá vejce s pomocí zelené šťávy a nechte zaschnout. Poté ve 100 ml vody rozpusťte 2 lžičky jedlé sody, namočte vejce a nechte zaschnout.

Tipy

Správná síla barviva – v rozpisech na barvivo uvádím základní dávku, která by vám měla dál spolehlivě barvící barvivo. Barvivo musí být vždy o několik odstínů tmavší než je požadovaná finální barva. Pokud je barvivo slabé, získáte jen jemné pastelové tóny.

Slabý odstín – pokud je výsledná barva příliš slabá, prodlužte délku barvení nebo si připravte silnější barvivo. Vejce nechte klidně zaschnout. Připravte silnější barvivo a dejte znovu barvit.

Jak odstranit kód na vajíčku? Kód na vejci snadno smyjete houbičkou namočenou v octu.

Související

Velikonoční nádivka

Chléb a slané pečivo

Mazanec

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční beránek

Sladké pečení a dezerty

Špaldové pletýnky

Videorecepty

Vánočka

Videorecepty

Kynuté buchty

Videorecepty

Bublanina

Videorecepty

Tvarohové knedlíky

Sladké pečení a dezerty