Třená bábovka

Kategorie Videorecepty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 8 dílků Hodnocení 163 hlasů

Ideál českého moučníku na neděli? Bábovka! Třená, se spoustou másla a posypaná cukrem. Je to sice spousta míchání, tření a překládání – výsledek ale vždycky stojí za to.


Třené těsto je potvora. Pokud mu ale věnujete dostatek péče a času, tak to vlastně žádná záludnost není a každou fázi vám ukážu pěkně na videu.

Co ve videu není a na co si dát pozor? Mít opravdu změklé máslo a taky použít vejce a mléko, které mají pokojovou teplotu. Správná teplota surovin dělá u třeného těsta velký rozdíl!

Suroviny

300 g polohrubé mouky
300 g moučkového cukru
160 g změklého másla
160 g mléka
4 vejce
1 lžička citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
hrubá mouka a máslo na vytření formy
sůl

Vanilkový extrakt můžete samozřejmě nahradit cukrem vanilinovým. Pokud potřebujete trochu jištění, přidejte na seznam i lžičku prášku do pečiva.

Postup

1 Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo krupicí). Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Mouku si prosejte. Troubu rozehřejte na 160 °C.

2 Do mísy robota s nástavcem na míchání krémů (ne metlu) dejte změklé máslo a tři čtvriny cukru. Zapněte robota a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 5 minut, možná déle. Máslo zřetelně nabude na objemu.

3 Do utřeného másla s cukrem postupně a při nižších otáčkách zašlehejte žloutky. Hezky jeden po druhém.

4 Do čisté mísy robota s metlou na šlehání dejte bílky a špetku soli. Vyšlehejte, dokud bílky nezesvětlají. Potom přidejte zbylý cukr a vyšlehejte na sníh.

5 K máslu se žloutky přidejte citronovou kůru, vanilkový extrakt, trochu mléka a mouky. V ruce a s pomocí vařečky (nebo stěrky) rozmíchejte. Poté postupně (zhruba na dvě dávky) vmíchejte mouku a mléko.

6 Teď přijde na řadu sníh. Přidávejte ho podobně jako mouku s mlékem postupně (zhruba na třikrát). Sníh do těsta vmíchejte velmi lehce a bez zbytečného míchání. Jde jen o to, aby se s těstem propojil. Hotové těsto vlijte do formy a pečte v rozehřáté troubě asi 50 minut (někdy o fous déle). Propečení bábovky můžete prubnout zapíchnutím špejle – měla by vyjít suchá.

Tipy

Jak na mramorovou bábovku? Do formy na bábovku vlijte pouze dvě třetiny těsta. Do zbylé třetiny dejte trochu kakaa, rozmíchejte a přidejte do formy. Nic záludného v tom není – těsto se při pečení pěkně promísí.

Související

Koblihy

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční beránek

Sladké pečení a dezerty

Chléb Šumava

Videorecepty

Kynuté buchty

Videorecepty

Toastový chléb

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Chléb bez hnětení

Videorecepty

Máslové žemličky

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo