Vaječný likér

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 30 minut Počet porcí 0,75 l likéru Hodnocení 123 hlasů

Máte rádi vaječný koňak? A bojíte se syrových žloutků? Mám pro vás recept, který pracuje se žloutky tepelně upravenými. Odvozený je od žloutkového krému crème anglaise, jen je o něco řidší a nabitý českým tuzemákem.


Postup je docela jednoduchý, ale jen je potřeba si dát pozor ve finální fázi, kdy se likér tepelně upravuje. Je potřeba postupovat pomalu a na mírném plameni.

Pokud budete zbrklí, nebo přestřelíte koncovou teplotu, tak se žloutky srazí a krém se zdrcne. Já vám ale věřím, že to zvládnete. Jsem navíc přesvědčený, že to tady za tu námahu opravdu stojí!

Žloutkový krém houstne v teplotním rozmezí od 70 do 85 °C. Čím vyšší teplota, tím je krém hustší. Do likéru vám bude stačit se trefit někam mezi 75 až 80 °C.

Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hustoty krému. V momentě, kdy krém ulpívá na lžíci a při fouknutí na ni dělá pěkné vlnky, máte hotovo.

Suroviny

6 žloutků
250 ml tuzemáku (nebo něco jiného dobrého)
100 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
250 ml smetany (30 % tuku)
200 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru

Můžete použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk. Pokud použijete vanilkový lusk, přidejte ho v úvodní fázi, kde se zahřívá smetana s mlékem. Před přidáním do žloutků pak sceďte přes jemné sítko.

Postup

1 Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte.

2 Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energii vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy.

3 Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírným plamen.

4 Za stálého míchání, při kterém vařečkou nebo stěrkou projedete celé dno nádoby, pomalu přiveďte krém ke zhoustnutí při teplotě okolo 75 až 80 °C. Zabere to 5 až 10 minut, podle typu nádoby a teploty ploténky.

5 Ihned jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Můžete si i připravit nádobu s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ihned ponoříte. Do krému přidejte rum a promíchejte. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte do nádob a uskladněte v lednici.

Tipy

Pokud se bojíte, můžete finální krok udělat ve vodní lázni. Připravíte si větší hrnce s trochou vody na dně, do něj vsadíte rendlík nebo mísu a v něm mícháte krém do zhoustnutí. Druhá možnost je pojistit se proti zdrcnutí přidáním 2 lžiček škrobu ke žloutkům s cukrem.

Co dělat, když je likér po vychlazení příliš hustý? Může se to stát, pokud krém uděláte na vyšší teplotu. Řešení je jednoduché – likér stačí naředit rumem navíc, dokud nebude zase pěkně tekutý.

Související

Vánoční cuketky

Sladké pečení a dezerty

Quinoové kuličky s kokosem

Sladké pečení a dezerty

Datlové perníčky

Sladké pečení a dezerty

Špaldové celozrnné linecké cukroví

Sladké pečení a dezerty

Mandlové dortíčky

Videorecepty

Vánočka

Videorecepty

Řízek z kapra

Videorecepty

Bramborový salát

Videorecepty

Houbový kuba

Videorecepty

Vánoční perníčky

Videorecepty

Linecké cukroví

Videorecepty

Vanilkové rohlíčky

Sladké pečení a dezerty